Guilherme Miotto wint Bredase stimuleringsprijs 2016

Guilherme Miotto (36)  heeft de Bredase stimuleringsprijs gewonnen. De jury noemt Miotto een ‘authentiek kunstenaar’ die een belangrijke bijdrage levert aan de cultuur in Breda. Deze prijs ter waarde van drieduizend euro roemt de Braziliaans-Nederlandse choreograaf als een in het oog springend talent dat nog niet te zeer tot ‘de gevestigde orde’ behoort.

Miotto danste vroeger als jonge streetdancer in Brazilie al vele prijzen bij elkaar. Op zijn 16e ging hij aan de wereldberoemde Perm Ballet School in Rusland studeren. Na zijn verdere balletstudie in Stuttgart belandde hij in 1999 in Nederland. Hier danste hij veel moderne dans in Nederland: Emio Greco, Krisztina de Chatel, Bruno Listopad. Miotto ging vervolgens dansen en co-choreograferen bij het roemruchte TRASH.

Miotto: eigenzinnig, radicaal en grote toewijding aan dans

Drie jaar geleden besloot Miotto naar Breda te komen om een nieuwe, eigen en zelfstandige weg te kiezen als choreograaf. En dat is volgens het juryrapport precies wat Guilherme Miotto kenmerkt: eigenzinnig, radicaal en een zeldzaam grote toewijding aan de dans. Vandaar dat hij reeds de belangrijke André Gingras Award voor meest eigenzinnige choreograaf in Nederland kreeg en zijn voorstelling Rise Up geselecteerd werd voor de Nederlandse Dansdagen in 2015.

De dansmethode instinctive performance heeft Miotto ondertussen zover ontwikkeld dat deze wordt opgenomen in het curriculum van de Dansacademie Tilburg en de toneelacademie in Maastricht. 

De Stimuleringsprijs is een van de twee Bredase cultuurprijzen die vrijdag 22 januari aan het eind van de Bredase Cultuurnacht werden uitgereikt. Voor de stimuleringsprijs waren naast Guilherme Miotto ook fotografe Anne Geene, fotografe en illustrator Rick Hedof Berkelmans genomineerd.