Ed Wubbe

Ed Wubbe (1957) is één van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen en behoort al meer dan tien jaar tot de top van Europa. Zijn stukken worden opgevoerd door gezelschappen over de hele wereld. Wubbe is sinds 1992 artistiek directeur bij Sapino Ballet Rotterdam. 

Biografie Ed Wubbe

Wubbe werd opgeleid aan de Scapino Dansacademie. Hierna, van 1978 tot 1984, danste hij bij de juniorgroep van het Nederlands Dans Theater. Toen hij zijn eerste choreografie maakte werd hij ontdekt door Introdans. Hij werkte vervolgens eerst een aantal jaren als gastchoreograaf bij dit gezelschap, maar groeide door tot huischoreograaf. In zijn tijd bij Introdans maakte Wubbe bijvoorbeeld Messiah (1988) en The light of the Sun (1989), waarvoor hij de Nederlandse Prijs voor Choreografie in ontvangst mocht nemen. Ook maakte hij bij Introdans De Dood en het Meisje (1989), een werk dat wordt gerekend tot de klassiekers van de Nederlandse dans.

Sinds 1990 is Wubbe werkzaam voor het Scapino Ballet. Hij begon hier als huischoreograaf, maar is sinds 1992 tevens artistiek directeur van het gezelschap. In Rameau (1990), zijn eerste choreografie voor Scapino, brak hij met de traditionele ballettraditie. Met dit stuk is Wubbe zeer van invloed geweest op de weg die het gezelschap is ingeslagen sinds begin jaren negentig en onder de leiding van Wubbe heeft het gezelschap een geheel nieuw repertoire opgebouwd.

Naast werken voor het podium maakte de choreograaf ook dans voor film en televisie: zoals voor Embracing Time (2005) van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, Single Manoeuvres (1999) in regie van Jellie Dekker en het NPS programma Avond van de jonge danser (2009).

Ed Wubbe als artistieke directeur bij Scapino Ballet

Als artistiek directeur creëert Ed Wubbe een belangrijk deel van het repertoire van het Scapino Ballet. Wubbe staat bekend om zijn eigentijdse muziekballetten en theatrale choreografieën. Zijn stijl is een combinatie van klassieke en moderne dans. Wubbe laat zich voor zijn stukken vaak inspireren door iconen van de westerse cultuur. Ook werkt hij veel met tegenstellingen, zoals zwart en wit, goed en fout, vreugde en verdriet. Regelmatig zoekt Wubbe samenwerkingen met kunstenaars uit andere disciplines, zoals ontwerpers, componisten en architecten, en laat hij in zijn producties dans, vormgeving en (live)muziek samensmelten.

Ed Wubbe introduceert dansprogramma TWOOLS

In 1999 introduceerde Wubbe het concept TWOOLS bij het Scapino Ballet, dat sindsdien jaarlijks te zien is. Verschillende choreografen van binnen en buiten het gezelschap maken ieder jaar korte choreografieën voor het programma en Wubbe verbindt deze vervolgens aan elkaar. Wubbe maakte zelf ook diverse stukken voor TWOOLS. Verder creëerde hij voor Scapino onder andere de volgende choreografieën: Pearl (2012), HOLLAND (2010), Quartet (2007), Sister Fury (2004), Le Sacre du Printemps (1996), Romeo & Julia (1998) en Kathleen (1992). 

Jan Kooijman maakt online interviewserie over dansen op 1,5 meter
Nieuws - 21 mei 2020

Voormalig danser Jan Kooijman spreekt Igone de Jongh, Ed Wubbe, Floris Bosveld, Conny Janssen, Alida Dors en Lucia Marthas over dansen op 1,5 meter.

Balletgala van Stichting Danserfonds '79 Ted Brandsen
Nieuws - 14 nov 2018

Tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 wordt Brandsen geëerd voor zijn inzet bij Het Nationale Ballet.

Ting! Scapino Ballet Rotterdam Nederland moderne dans
Review - 19 sep 2018

Een spectaculair meeslepende genre-overstijgende voorstelling. Dat is TING! TING! is een lust voor het oog en als medicijn voor de ziel.

Nationale Opera en Ballet Nederlands Dans Theater Scapino Ballet Korzo
Nieuws - 1 jun 2018

Deze week staan er drie premières op de planken: het Nationale Opera & Ballet, Nederlands Dans Theater en het Scapino Ballet.

Reportage - 11 mei 2018

Ed Wubbe staat 25 jaar aan het roer van Scapino Ballet Rotterdam. Hij viert zijn jubileum door een voorstelling te maken waar hij zelf plezier in beleefd.

Reportage - 27 apr 2018

Het Scapino Ballet viert het 25 jarig jubileum van Ed Wubbe als artistiek leider. Wij interviewden Wubbe over zijn carrière.

Ed Wubbe  krijgt een lintje uit handen van wethouder Pex Langenberg. Foto Rob Hogeslag
Nieuws - 8 dec 2017

Jubilerend choreograaf Ed Wubbe is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na afloop van Scala werd hij de door cultuurwethouder verrast.

Logo Nederlandse Dansdagen en Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Nieuws - 10 okt 2017

Ed Wubbe, artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage van zijn carrière aan de Nederlandse dans.

De Wereld van Wubbe. Bron: NTR Marketing & Communicatie
Nieuws - 15 mrt 2017

Meer dan een jaar lang volgde filmer Jan Louter de creatie van de voorstelling TING! De focus in de documentaire ligt volledig op het werkproces van choreograaf Ed Wubbe. Te zien op donderdag 16 maart op NPO2.

Stil uit Podium Dans met Nanine-Linning
Nieuws - 10 mrt 2017

Podium Dans is een nieuw wekelijks dansprogramma op NPO Cultura waarin choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland aan het woord komen.

Pagina's

Abonneren op Ed Wubbe