Conny Janssen

Brand New #3 van Conny Janssen DanstConny Janssen is een bekende Nederlandse danseres en choreografe. Ze heeft haar eigen gezelschap Conny Janssen Danst, is geboren in 1958 en woonachtig in Rotterdam. Haar moderne dansstukken zijn al vaak in de prijzen gevallen. Zo heeft ze de Philip Morris Kunstprijs Dans gewonnen voor haar voorstelling Vijzel in 1998 en in 2007 bekroonde de Provincie Zuid Holland Janssen met de titel Gezichtsbepalend. Conny Janssen is ook vaak te zien in het populaire  dansprogramma So You Think You Can Dance.

Biografie Conny Janssen

Conny Janssen voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Zij begon haar carrière bij Djazzex, het Haagse gezelschap dat tot de opheffing in 1996 de jazzdans vertegenwoordigde in Nederland. Hier maakte zij ook haar eerste ballet the Undertow (1988), dat direct opviel door de organische in elkaar verweven spanningsbogen. In 1992 richtte Janssen met Wim Visser in 1992 het moderne dansgezelschap Conny Janssen Danst op. Directe aanleiding daartoe vormde haar doorbraak in 1991 met de voorstelling Eloï Eloï.

Conny Janssen Danst

Conny Janssen Danst, gevestigd in Rotterdam, staat breed bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen. De thematiek van de grote stad vormt een belangrijke voedingsbodem. Kenmerkend zijn de voorstellingen op locatie: van schouwburg tot fabriekshal, van kerk tot parkeergarage. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek wordt dans in een breder perspectief gezet.

Choreografie Conny Janssen

RUIS van Conny Janssen DanstDe choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, krachtig en ontroerend. Enkelen daarvan zijn: Licht (2004), I’m Here (2005), Rebound (2005), So Here We Are (2006/2007), How Long is Now (2012), Mirror Mirror (2014) en Inside Out (2015).

Onder invloed van het abstract expressionisme drijft haar werk voornamelijk op de actie en reactie van de omgang tussen mensen. Dat vertaalt zij in een dansstijl met een voorliefde voor contrasten: het organische, het zachte en het mooie tegenover het grillige en het hoekige. Dit terugkerende spanningsveld is ook zichtbaar in de kracht van de groep tegenover de breekbaarheid van het individu.

De laatste jaren gaat Janssen meer en meer uit van improvisaties met haar dansers, waardoor individuele temperamenten en kwaliteiten van haar dansers goed uitkomen. Haar dansers staan daardoor op het toneel als mensen van vlees en bloed: breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

Conny Janssen als gastchoreograaf

Conny Janssen is momenteel erg actief in de Nederlandse danswereld met haar gezelschap Conny Janssen Danst, maar is ook vaak gastchoreograaf voor onder andere Djazzex, Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, de Rotterdamse Dansacademie, Introdans, Introdans ensemble voor de jeugd, Dansgroep Krisztina de Châtel en Het Nationale Ballet. Het gezelschap van Janssen heeft zich in binnen- en buitenland ontwikkeld tot een begrip in de wereld van de hedendaagse dans. Haar werk kenmerkt zich door theatraliteit in toneelbeeld, herkenbare situaties tussen de dansers en is voor een breed publiek

Foto via Pexels
Nieuws - 7 dec 2021

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en is het jouw droom om te dansen voor een toonaangevend modern dansgezelschap zoals Conny Jansen Danst?

Conny Janssen
Reportage - 8 jun 2021

Luid met Conny Janssen Danst de zomer in met een gevarieerd programma aan live dans op Katendrecht in Rotterdam.

Foto’s: Salih Kiliç
Nieuws - 31 mei 2021

Goed nieuws voor dansliefhebbers. De theaters mogen weer open!

Jan Kooijman maakt online interviewserie over dansen op 1,5 meter
Nieuws - 21 mei 2020

Voormalig danser Jan Kooijman spreekt Igone de Jongh, Ed Wubbe, Floris Bosveld, Conny Janssen, Alida Dors en Lucia Marthas over dansen op 1,5 meter.

hoogtepunten nieuws dans danswereld Nederland
Reportage - 30 dec 2019

In 2019 is er veel gebeurd in de danswereld. Vele prijzen zijn verdeeld en vele voorstellingen zijn gedanst: een kort overzicht.

conny janssen gouden zwaan dansen prijs
Nieuws - 7 okt 2019

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2019 zijn er verschillende prijzen uitgereikt.

Nominaties Zwanen 2019 bekend
Nieuws - 27 jun 2019

Festival de Nederlandse Dansdagen (NDD) presenteert met trots de genomineerden voor de VSCD- Dansprijzen: de Zwanen.

Crowdfunding voor een nieuwe studio voor Conny Janssen Danst
Nieuws - 18 feb 2019

Vanaf najaar 2019 verhuist Conny Janssen Danst naar Katendrecht, Rotterdam. De studio’s worden helemaal kaal opgeleverd. En dat kost een hoop geld.

premières top 15 oktober
Nieuws - 10 okt 2018

Door al die verschillende premièrelijsten raak je het overzicht snel kwijt. Daarom heeft Dans Magazine een selectie gemaakt uit de diverse premières.

Reportage - 11 mei 2018

Conny Jansen Danst neemt INSIDE OUT opnieuw op in het programma.

Pagina's

Abonneren op Conny Janssen