Akram Khan

Akram Hossain Khan (1974) is een danser en choreograaf, geboren in Engeland maar met Bangladeshische roots. Door zijn afkomst bestaat zijn unieke bewegingstaal uit een combinatie van westers hedendaagse dans en Kathak training.

Biografie

Khan is geboren in Engeland en vanaf dat hij 7 jaar oud was begon hij met Kathak. Kathak is een van de acht grootste vormen van Indische klassieke dans. De naam Kathak is afgeleid van ‘Katha’ wat ‘verhaal’ betekent, en het woord ‘Kathakar’ wat ‘degene die een verhaal verteld’ betekent. Kathak dansers vertellen verschillende verhalen door hun handbewegingen, uitgebreide voetenwerk, lichaamsbewegingen en flexibiliteit maar het allerbelangrijkste zijn de gezichtsuitdrukkingen.

Vanaf zijn 21e ging Khan hedendaagse dans studeren in Londen, Leicester en Leeds. Hij werkte toen onder andere mee aan een project van het Brusselse gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker.

Akram Khan Company

In 2000 richtte Khan de Akram Khan Company op, en creëerde zijn eerste avondvullende werk Kaash in 2002. Met die voorstelling werd hij op slag een wereldwijd fenomeen. Hij werkte vervolgens samen met choreografen als Israel Galván en Sidi Larbi Cherkauoui, danseres Sylvie Guillem en actrice Juliette Binoche.

Kenmerken choreografie en beweging

In zijn bewegingen combineert Khan zijn kennis van Kathak training met hedendaagse dans. Daarnaast is ook zijn fascinatie voor het vertellen van verhalen duidelijk terug te zien. Hij raakt geïnspireerd door samenwerkingen met mensen van verschillende kunstdisciplines. De kernwaarden die hij in zijn werk hanteert hebben te maken met het nemen van risico, groot denken, ontdekken van het onbekende, geen compromissen sluiten, en het vertellen van verhalen door middel van dans die overtuigend en relevant zijn met artistieke integriteit.

Bronnen:

Akram Khan Company, Wikipedia, Opera Ballet Vlaanderen

Nieuws - 3 mrt 2020

schrit_tmacher festival viert 25ste jubileumeditie.

Antwoord op de vraag, ‘waarom dansen we?’
Nieuws - 29 apr 2019

Sky Arts kondigt een grote nieuwe documentaire aan, Why Do We Dance. Een grondige en nauwkeurige verkenning van de motivaties, provocaties en meer.

Until the Lions is Dansproductie van het Jaar. © Jean Louis Fernandez
Nieuws - 2 sep 2016

Voor het Duitse tijdschrift Tanz hebben 42 Europese danscritici het afgelopen dansseizoen weer onder de loep genomen. Het oordeel geeft erkenning aan Anne Teresa De Keersmaeker, Alexei Ratmansky, het Bayerisches Staatsballett en meer.

Until the Lions - Akram Khan. © Jean Louis Fernandez
Review - 6 jul 2016

Until the Lions speelt met het contrast tussen man en vrouw, licht en donker, vooruitgang en stilstand, vergeving en wraak. Akram Khan maakt zo niet alleen een duister sprookje, maar geeft ook diepgang en zet de kijker aan tot nadenken.

Terugblik Flamenco Biënnale 2015
Nieuws - 26 feb 2015

De Flamenco Biënnale Nederland bracht van 16 januari tot en met 3 februari 2015 met hun jubileumeditie de internationale hedendaagse flamenco-top naar Nederland. 

Nieuws - 12 jun 2014

In samenwerking met het Julidans Festival organiseert de Henny Jurriëns Stichting talloze intensieve zomerworkshops voor professionals en semi-professionals. Veel bekende choreografen, docenten en dansgezelschappen zullen hier tussen maandag 30 juni en vrijdag 18 juli open workshops aanbieden.

Nieuws - 30 dec 2013

horeograaf Akram Khan brengt de beroemde Sacre du Printemps weer op het podium. Zijn voorstelling iTMOi is ondermeer op 16 januari te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

Nieuws - 24 jul 2013

Het project ‘Ervaar daar hier Theater’ presenteert voor de tweede keer een serie theater- en dansvoorstellingen uit landen met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Maak kennis met een wereld met gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die ver van je af staan, maar tegelijkertijd herkenning oproepen.

Abonneren op Akram Khan