De wereld rond in 30 dansdagen

Dinsdag 3 maart opende premier Mark Rutte in Theater Heerlen de 25e editie van schrit_tmacher festival. Spraakmakende vernieuwers uit alle windstreken stellen in deze speciale jubileumeditie de verhoudingen in de wereld met hun dans op scherp. 

Toonaangevend

In 25 jaar heeft schrit_tmacher de wereld naar zich toegehaald door uitgesproken internationaal te programmeren. Het festival pakt voor zijn 25ste festival extra uit met toonaangevende premières en topgezelschappen uit de hele wereld, zoals Wayne McGregor (GB), Par Terre / Anne Nguyen (FR), Akram Khan (GB), Marie Chouinard en Crystal Pite / Kidd Pivot (CDN). Uit eigen land presenteren Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam hun nieuwste werken. 

Actueel

In 30 dansdagen presenteert schrit_tmacher met interdisciplinaire cross-overs, ontregelende performances en virtuoze dans een actuele aanvulling op het reguliere dansaanbod in ons land. 
De Israëlische Vertigo Dance Company opent het festival 3 maart in Heerlen met hun baanbrekende White Noise. 19 en 20 maart staat vervolgens Crystal Pite’s Revisor in Heerlen op het podium; een hybride productie op het snijvlak van dans, theater/komedie en beeldende kunst, gebaseerd op Nikolai Gogol’s maatschappijkritische satire uit 1836. En ook met Outwitting the Devil van Akram Khan gooit het festival internationaal hoge ogen. Khan herleest in dit stuk het 4000 jaar oude Gilgamesj-epos als metafoor voor de keuzes die de mensheid vandaag de dag maakt.

Grensverleggend 

schrit_tmacher - letterlijk vertaald: pionier – is het eerste internationale dansfestival en met 19.000 bezoekers in 2019 het grootste dansfestival van ons land. Het presenteert de state of the art van de internationale dans en nodigt danskunstenaars vanuit de hele wereld uit om nieuw werk te creëren in de context van de postindustriële Euregio. Het verdwijnen van de traditionele industrie werpt in deze regio nieuw licht op wat een stedelijke samenleving vandaag is. Tijdens de jubileumeditie onderzoekt de urban choreografe Anne Nguyen (FR) als artist in residence hoe nieuwe technologie en urbane cultuur betekenis kunnen stellen. Dit werk wordt tijdens het festival gepresenteerd.

Verbindend

Ook buiten de danspodia in Aken, Eupen, Kerkrade en Heerlen pakt de jarige uit. Met een uitgebreid programma films, exposities en interactieve (dans)installaties. Er is ruimte voor verdieping in de schrit_tmacher Salon. Voor actualiteit in De Danswereld Draait Door. Voor workshops – voor beginners en professionals. En voor GENERATION2; al vanaf 2 jaar dans je tijdens schrit_tmacher 2020 mee!

Info en tickets via www.schrittmacherfestival.com en plt.nl