Home » Reportage
Akram Khan combineert Indiase en hedendaagse dans!

Akram Khan combineert Indiase en hedendaagse dans!

Als je aan Indiase dans denkt, zal je waarschijnlijk kleding met felle kleuren en groepen mensen die met elkaar dansen in een vrolijke sfeer voor je zien. Maar ben je je bewust van het feit dat je waarschijnlijk Indiase dans ook in het theater hebt gezien? Akram Khan Company combineert namelijk de Indiase dansvorm kathak met hedendaagse dans. 


Kathak

Kathak is afgeleid van het woord kathá dat verhaal betekend. Kathak is dus een verhalende dansstijl die het mogelijk maakte voor kathakers (verhalenvertellers) religieuze en mythologische verhalen te vertellen. Belangrijke kenmerken van deze dansvorm zijn: veel voetenwerk, ingewikkelde ritmes en snelle pirouetten. De dansers dragen gunhgru’s (belletjes) aan hun enkels. Ook hebben zij een rechte houding en bewegen hun handen op een natuurlijke, vloeiende en scherpe manier. De dansvorm wordt vooral solo uitgevoerd waarbij dansers worden begeleid door percussie- en melodie instrumenten. 

Zo ziet de klassieke dansvorm kathak eruit: 

Akram Khan Company

In 2000 wordt door Khan de Akram Khan Company opgericht. Het werk dat we als publiek zien is geïnspireerd op Khan’s training in de Indiase dansvorm kathak. Hij combineert zijn kennis van die dansvorm met de kennis van de hedendaagse dans en zijn fascinatie voor het vertellen van verhalen. Met zijn voorstellingen probeert hij steeds iets nieuws en moedigs te communiceren naar de buitenwereld. In 2002 creëerde hij zijn eerste avondvullende dansvoorstellings, Kaash, die meteen wereldwijd bekend werd en hem op de kaart zette. Akram Khan vertelt aan BBC zelf over zijn werk. 

Ben je benieuwd hoe Khan zelf deze combinatie van stijlen danst?