Antwoord op de vraag, ‘waarom dansen we?’

Antwoord op de vraag, ‘waarom dansen we?’

Sky Arts kondigt een grote nieuwe documentaire aan, Why Do We Dance. Een grondige en nauwkeurige verkenning van de motivaties, provocaties en stimulansen die het menselijk ras laten dansen.

Over de documentaire

De documentaire wordt gecureerd en gepresenteerd door de Britse choreograaf en danser, Akram Khan. De 5x60 minuten durende documentaire komt op wereld dans dag, (29 april) in Europa uit. Khan neemt de kijker mee op wereldreis langs de meest dynamische, verleidelijke en invloedrijke dansstijlen van deze tijd. En profileert de kunstenaars die de kunstvorm voor het moderne publiek herdefiniëren. Reizend over verschillende continenten, over dansvloeren, in openbare ruimtes en op s’ werelds grote podia, gaat Khan opzoek naar het antwoord op zijn vraag, ‘waarom dansen we?’ 

Bijzondere dans bijdrage

Elke film combineert speciaal neergezette optredens, met bijzondere bijdragen van wereld choreografen zoals Wayne McGregor CBE, Bill T. Jones, Taiwan’s Lin Hwai Min, Zwitserse Christian Spuck, Kenyan choreograaf Fernando Anuang’a, Indische Kathak choreograaf Aditi Mangaldas, ‘moeder van de contemporary Afrikaanse dans’ Senegalese-Frans artiest Germaine Acogny, en de wereldberoemde Eva Yerbabuena uit Seville.
 
Dansstijlen van ‘Dark World of Japanse Butoh’ tot de elegante tango, de vrouwelijke power van ‘India’s Bharatanatyam to jookin’, de dans sensatie van de straat uit Memphis. De VS werd internationaal geprezen door dansfenomeen Lil Buck.

Woorden van Sky Arts directeur en Akram Khan

Philip Edgar-Jones, directeur van Sky Arts verteld: “Toegankelijk, intelligent en inclusief, deze epische serie geeft dans zijn langverwachte moment in de spotlights. Door onze verschillende motivaties voor het dansen te bekijken, leggen dit soort verschillende films de universele fysieke taal vast. De documentaire zal niet alleen de serieuze dansers opwinden. Maar ook de mensen die op welke manier dan ook zichzelf weleens erop betrapt hebben, los te gaan op de muziek.”
 
Akram Khan vertelt: “Deze documentaire is een epische onderneming, dit vanwege het feit dat we allemaal artiesten over de hele wereld zoeken en niet alleen hun ongelofelijke choreografie verzamelen maar ook hun verschillende inzichten in de fundamentele vraag ‘Waarom dansen we?’. Het is fantastisch om een documentaire op tv te hebben dat door heel Europa bekeken wordt. Sinds het concept van God bestond, hebben mensen dat concept overgenomen en samengesteld en sinds dat de technologie bestond, heeft technologie het concept weer van de mens overgenomen. Ik ben er sterk van overtuigd dat dansen het vermogen heeft om samen te stellen en stel je zelf de vraag ‘wat betekent het om mens te zijn?’ Ik geloof dit omdat wanneer ik dans mezelf goed van uiten en ik hoop dat mensen door het kijken van deze serie op een directe en zinvolle manier contact met mensen zoals ik maken.”
 
De documentaire wordt uitgezonden op Sky Arts en is helaas niet in Nederland te zien. We kunnen niet wachten totdat de 5-delige serie ook in Nederland te zien is!

Meer inspiratie