Ervaar daar hier Theater
Het project ‘Ervaar daar hier Theater’ presenteert voor de tweede keer een serie theater- en dansvoorstellingen uit landen met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Maak kennis met een wereld met gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die ver van je af staan, maar tegelijkertijd herkenning oproepen. Van oktober 2013 t/m april 2014 zijn vier voorstellingen te zien in zeven steden in Nederland. Dit programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds.
De programmering van ‘Ervaar daar hier Theater’ is ook dit seizoen in handen van Frie Leysen, de ‘grande dame’ achter smaakmakende festivals als het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, Theater der Welt in Berlijn en Wiener Festwochen. Lees hieronder informatie over de twee voorstelling van het project in 2013.
Voorstellingen najaar 2013
Tam Kai van Pichet Klunchun Dance Company, Thailand (dans) 19 - 30 oktober 2013Tam Kai is gebaseerd op een verhaal uit de Ramayana: Phra Lor. Daarin wordt een prins door een beeldschone haan gelokt naar twee prinsessen, met fatale gevolgen. Choreograaf Pichet Klunchun - die ooit vertelde dat hij danser werd omdat Boeddha het wilde - ziet hierin een parallel met de Khôn, de klassieke dans van Thailand. Zoals zijn wereldberoemde geestverwant Akram Khan zijn klassieke Indiase roots verweeft met moderne dans, zo geeft Klunchun traditionele Thaise dans een eigentijds gezicht. Hoeveel nieuwe mogelijkheden dat oplevert, laten de dansers zien op live muziek van Boonyoung Katkong, een meester op de ranad ek (altxylofoon).
Fotografie: Nattapol MeechartReading van Paper Tiger Theater Studio, China (theater) 9 - 30 november 2013Naast het traditionele en door de staat goedgekeurde theater, kent China een gestaag groeiend aantal nieuwe en onafhankelijke gezelschappen die experiment en maatschappelijke kritiek niet schuwen. Een van de meest vooraanstaande is Paper Tiger Studio uit Beijing. Met hun energieke, vaak humoristische voorstellingen breken ze de grenzen van het theater open en zoeken aansluiting bij het hedendaagse leven in China. In Reading ('declameren') mixt regisseur en mede-oprichter Tian Gebing mime, dans en voordracht. De vijf dansers/acteurs lezen teksten voor die in de verste verte niet voor het theater zijn bedoeld – uittreksels uit het geboorteregister, wetsartikelen, een gids voor zwangere vrouwen – en die ook geen relatie tot de beweging hebben. Het leidt tot merkwaardige en soms komische botsingen tussen lichaam en woord.
Zaaigoed
Binnen dit gezamenlijk programma worden, onder de naam Zaaigoed, partners uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika naar Nederland uitgenodigd voor festivalbezoek of residenties bij een podiuminstelling. De theatermakers maken kennis met nieuwe, andere ideeën en visies. Andersom gaan makers uit Nederland naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika, waar zij nieuwe indrukken opdoen en hun kennis en werkwijze kunnen delen met lokale makers. Daarnaast worden bezoekersprogramma’s georganiseerd voor theatermakers en directeuren van internationale culturele podiumorganisaties.
Deelnemende theaters
Stadsschouwburg AmsterdamTheater Frascati, AmsterdamKoninklijke Schouwburg, Den HaagLucent Danstheater, Den HaagTheater aan het Spui, Den HaagStadsschouwburg GroningenOosterpoort, GroningenParkstad Limburg Theaters, Heerlen Rotterdamse SchouwburgTheaters TilburgDe Nieuwe Vorst, TilburgStadsschouwburg Utrecht
Khôn
Normal
0
21
false
false
false
NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}