Until the Lions is Dansproductie van het Jaar. © Jean Louis Fernandez

Tanz verkiest het beste van dansseizoen 2015-2016

42 Europese danscritici hebben het afgelopen dansseizoen weer onder de loep genomen. Dit op verzoek van het Duitse tijdschrift Tanz voor hun Jahrbuch 2016. Zij keken naar het werk van choreografen, dansers en danseressen, gezelschappen en producties en kozen de beste uit elke categorie.​

Anne Teresa De Keersmaeker en Alexei Ratmansky zijn Choreografen van het Jaar

De Choreografen van het Jaar zijn Anne Teresa De Keersmaeker en Alexei Ratmansky. Dit voor het gehele parcours dat De Keersmaeker het voorbije jaar aflegde met creaties als Golden hours (as you like it) en Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke, het tentoonstellingsproject Work/Travail/Arbeid en de repertoirevoorstelling Bartók/Beethoven/Schönberg. Ratmansky ontving dezelfde erkenning wegens zijn reconstructie van het originele Zwanenmeer voor Ballett Zürich. In 2012 en 2013 werd De Keersmaeker door Tanz al uitgeroepen tot Danseres van het Jaar.

Erkenning voor Bayerisches Staatsballett

Verder koos de jury Until the Lions van Akram Khan als de beste dansproductie van seizoen 2015-2016. En voor een uitzonderlijk goed seizoen onder leiding van de extraverte Ivan Liška, werd het Bayerisches Staatsballett beloont met de titel Gezelschap van het Jaar. Steven McRae, lid van het Londense Royal Ballet, won de titel Danser van het Jaar, terwijl Sylvie Guillem, wie eerder dit jaar afscheid nam van het podium, de titel Danseres van het Jaar ontving.