Home » Reportage
Dansen met Do – Popping 3

Dansen met Do – Popping 3

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met Dansen met Do. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphopstijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. In dit laatste artikel van Dansen met Do sluiten we de dansstijl popping af. Een dansstijl die onmisbaar is in de hiphopcultuur.

Michael Jackson en popping

Het lijkt misschien een vreemde wending om voor dit laatste deel over te schakelen naar Michael Jackson. Toch is de link tussen de twee zeer groot. In het deel van Dansen met Do over locking kwam je al te weten dat Michael Jackson zijn typerende dansstijl inspireerde op bewegingen uit locking.

Maar locking is niet de enige dansstijl die The King of Pop beheerste. Vele dansmoves die de zanger gebruikte komen van origine uit de dansstijl popping. Kijk maar eens naar verschillende videoclips en opnames van liveoptredens van Michael Jackson. De zanger gebruikte opvallend veel pops en waves in zijn dansstijl. 

Jackson leerde popping van een van de dansers van de Electric Boogaloos. Deze dansgroep ontwikkelde nieuwe dansmoves, die uiteindelijk zorgden voor het ontstaan van locking. De Electric Boogaloos waren eveneens betrokken bij de videoclips van Beat It en Thriller.

Moonwalk of backslide?

De backslide uit popping is wereldwijd bekend. Weliswaar onder een andere naam dan poppers gebruiken. De moonwalk van The King of Pop is precies dezelfde beweging. Tijdens een backslide schuiven je voeten om de beurt naar achteren, waardoor het lijkt alsof je over de vloer glijdt. Wanneer je de basis backslide beheerst kan je ermee variëren, door te draaien en van snelheid te wisselen.

Sommigen zeggen dat Jackson zich liet inspireren door de backslide, anderen dat hij de dansmove heeft gestolen. Een vraag waarvan het antwoord ook na zijn dood nog altijd wordt betwist. Hoe jij dit ook interpreteert, Jacksons invloed in de dans staat buiten kijf.

 
Meer inspiratie