Home » Reportage
Dansen met Do – Popping deel 1

Dansen met Do – Popping 1

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met Dansen met Do. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphopstijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. In de laatste drie artikelen van Dansen met Do maken we de serie af met de dansstijl popping. Een dansstijl die onmisbaar is in de hiphopcultuur.

Van robot dansen naar popping

Begin jaren 60’ ontstond er een nieuwe muziek- en dansstijl. Deze nieuwe stijl werd ‘de robot’ genoemd. De robot was geïnspireerd op de vele robotfilms die in de jaren ’60 uitkwamen. De robot werd  in de loop van de  tijd onderdeel van de dansstijl locking.

Ongeveeer tien jaar later, in de jaren ’70 kwam de dansgroep Electric Boogaloo Lockers met opmerkelijke nieuwe dansmoves. De dansers bewogen hun lichaam door steeds hun spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Deze dansbewegingen werden gecombineerd met de robot. De dansstijl was zo uniek en vernieuwend, dat het zich afscheidde van locking. De nieuwe dansstijl kreeg de naam popping. Toch blijven de twee hiphopstijlen hand in hand gaan. Veel dansers doen de hiphopstijl popping & locking. Daarnaast worden vaak lessen aangeboden, waarin de twee dansstijlen worden gecombineerd.

Spannen en ontspannen van de spieren

Popping bestaat uit verschillende pops. De bewegingen worden gemaakt door het lichaam te hitten. Oftewel: spieren te spannen en ontspannen. Hierdoor bestaan er verschillende schokbewegingen. Doordat poppers deze bewegingen op het ritme van de muziek maken worden de losse spierspanningen een dans. Het moeilijkste van popping is, om spieren zo individueel mogelijk aan te spannen. Zo ontstaat er spierspanning die je in het dagelijks leven nooit gebruikt. Maar ook het individuele aanspannen is een manier van bewegen die je normaal nooit gebruikt. Het kost dan ook veel oefening om popping onder de knie te krijgen.

 
Meer inspiratie