Home » Reportage
Dansers tips thuis trainen lockdown

6 tips voor dansers om thuis fit te blijven

Normaal gesproken sta je iedere week met je groep in de zaal te dansen, nu volg je misschien wel steeds meer lessen vanuit huis. Met je groep in de danszaal staan is echter heel anders dan in je eentje in de woonkamer voor een scherm. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je fit blijft? Wij hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet om te blijven bewegen en deze lastige tijd door te komen.

1. Maak gebruik van het groeiende online lesaanbod

Online zijn er veel mogelijkheden om fit te blijven. Professionele dansers maken hier gebruik van en jij kan hier dus bij aansluiten. Zo heeft het Nationale Ballet een aantal lessen en tutorials op YouTube gezet. Maar ook de Royal Academy of Dance biedt online lessen aan voor alle leeftijden die je gratis kan bekijken. 

Doordat je nu veel lessen online kan volgen is dit dé mogelijkheid om nieuwe stijlen uit te proberen, en uit je comfort zone te stappen. Daarnaast staan in ons artikel over thuis dansen ook nog wat leuke tips.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


2. Ga lekker naar buiten

Buiten zijn er ook genoeg mogelijkheden om fit te blijven. Je kan hardlopen, wandelen of als het weer mee zit skeeleren of steppen. Dit is een goede manier om aan je conditie te werken, maar let er wel op dat je daarnaast goed blijft stretchen zodat je spieren niet korter worden. Pas ook op met de kou, door bijvoorbeeld laagjes te dragen en jezelf warm te houden voorkom je blessures. 

3. Train dagelijks je lijf en je brein 

Het is voor iedereen goed om dagelijks te bewegen. Daarnaast is het voor dansers ook belangrijk om het geheugen te blijven trainen. Dit is namelijk iets wat je door het danslessen volgen via een scherm snel verleerd. Je zal dan merken dat als je weer in de danszaal staat je de bewegingen minder snel onthoudt als voorheen. Je kan dit trainen door een aangeleerde dans te blijven herhalen, of een dans uit het verleden nog een keer terug te pakken.

4. Werk met de ruimte die je hebt

Veel dansers hebben moeite met de ruimte in huis. De vloer kan bijvoorbeeld te hard zijn, of er is te weinig ruimte. In onderstaande video legt danseres Anna Rose O’Sullivan uit hoe ze een opgevouwen yoga mat gebruikt om te kunnen springen op een zachtere ondervloer.
Als je moeite hebt met een kleine ruimte, kan je juist ook de meubels gebruiken. Wie weet kom je wel weer op hele nieuwe bewegingen en choreografieën als je je via de bank kan afzetten en eindigt op de stoel.

5. Voeg yoga en/of pilates toe aan je training

Het is ook belangrijk om te blijven werken aan je flexibiliteit. Yoga en pilates zijn erg goed om zowel je lichaam als geest gezond te houden. Je werkt aan je lichaam maar wat je vooral niet moet vergeten in deze tijd is om ook je mentale gezondheid in de gaten te houden. Het is goed om je hoofd soms even tot rust te laten komen. 

6. Daag je vrienden of klasgenoten uit

Naast de dans challenges die we eerder deelden, zijn er ook nog andere challenges die je kan doen om jezelf te trainen, uit te dagen of te werken aan coördinatie. Niet alleen is het goed om jezelf uit te blijven dagen, als je het deelt op sociale media of je vrienden uitdaagt heb je meteen een stok achter de deur en toch het gevoel dat je het een beetje samen doet. 

Bron:

Jade Harrison School of Dance

Meer inspiratie