Home » Reportage
De voordelen van yoga op dans

De gouden combinatie: dans en yoga. Maar waarom?

Steeds meer yogaposes en yogaoefeningen worden binnen een dansles geïntegreerd, zoals in een opwarming of tijdens een stretch. Denk daarbij aan child’s pose, happy baby of downward-facing dog. Ook zien we dat professionele dansopleidingen een yogales in het rooster plaatsen. Maar wat zijn de voordelen van yoga op dans en danser eigenlijk?


1. Het creëert bewustzijn van lichaam en geest

Bij dans ligt de focus erg naar buiten. Je presentatie en uitstraling zijn belangrijk. Bij yoga leer je juist naar binnen te keren. Zo creëer je een goede balans en heeft yoga een positieve werking op je lichaam, maar ook geest. Dit bewustzijn kun je daarna weer gebruiken tijdens je dans om je bewegingen te optimaliseren.

2. Bevorderd evenwicht en balans

Evenwicht en balans is van groot belang bij dans: relevé op een been of pirouetten, maar ook landingen van sprongen. In yoga zijn er veel poses en oefeningen die hieraan werken. Denk aan de pose De Danser. Je oefent hiermee je balans en concentratie, maar deze pose heeft ook andere voordelen die goed zijn voor een danser: het opent de schouders en de borst, stretcht de dijen, liezen en buikgebied. Het versterkt de beenspieren, knieën en enkels. Ook wordt er ruimte gecreëerd in het lichaam en zo kan er nieuwe energie ontstaan. 

3. Flexibiliteit en kracht wordt getraind

Flexibiliteit en kracht zijn aspecten die we bij dans vaak terugzien. Om je been hoog te houden moet je niet alleen lenig zijn, maar de kracht om je been zo hoog te houden is ook belangrijk. Ook de kracht in je armen om te kunnen partneren.

Spieren van dansers hebben ook kans om korter worden, waardoor de combinatie van kracht en lenigheid bij yoga deze spieren kan verlengen en versoepelen. Yogaposes werken als een kruisbestuiving: je lichaam wordt uitgebalanceerd, wakker gemaakt en zorgt voor activatie in je lichaam en energie. 

4. Verbetert ademhaling 

Yoga kent verschillende ademhalingstechnieken. Het is voor dansers erg belangrijk dat ze een goed uithoudingsvermogen hebben. De technieken uit yoga kunnen het uithoudingsvermogen helpen en stimuleren. 

5. Het kan helpen met blessurepreventie

Dansers zijn geneigd om niet alleen hun grenzen op te zoeken, maar ook vaak over deze heen te gaan, wat tot blessures kan leiden. Yoga zorgt er juist voor dat je je grenzen opzoekt, maar hier niet overheen gaat. Hier leer je hoe je jezelf kunt uitdagen wanneer je aan je grens zit, maar hier ook rust in te vinden. 

6. Doelbewust te werk gaan

Ook ligt de lat bij dans vaak erg hoog, in tegenstelling tot bij yoga. Daar is geen lat, alleen hetgeen dat je jezelf oplegt. Yoga streeft ernaar dat je doelbewust werkt, maar met veel plezier! 

7. Stress verminderend en stimuleert innerlijke rust 

De child’s pose wordt vaak gedaan door dansers en in danslessen zien we hem ook terugkomen om tot rust te komen. Deze pose heeft een kalmerende werking op geest en lichaam, helpt bij stress, maakt heupen, dijen en enkels soepeler en kan hepen bij pijn aan de rug en nek. 

Een leuk feitje

Sanskriet naam voor danser is Natarajasana wat wordt afgeleid van de woorden Nata, wat danser betekend, Raja (koning) en Asana wat we vertalen als houding. De letterlijke vertaling luidt: de Koning van de Danshouding. 

Wil je thuis een yogales voor dansers doen? Bekijk dan deze link waarin kracht, flexibiliteit gecombineerd wordt met de rust van yoga. https://www.youtube.com/watch?v=KRGwvLkJZEI

 

Meer inspiratie