Home » Reportage
De 3 meest populaire dans challenges

De 3 populairste dans 'challenges'

Elk jaar worden er weer nieuwe dance moves bedacht, door kinderen, voetballers of artiesten. Of worden herontdekt door bijvoorbeeld een populair videospel als ‘Fortnite’. Is de originaliteit of populariteit groot genoeg, dan onstaat een zogeheten ‘challenge’. Zeker wanneer de fanatiekelingen hun dance moves online posten. Een terugblik op 3 populaire dansrages.

Mensen gaan de dansbeweging nadoen en plaatsen daar op hun beurt filmpjes van op het internet. Deze filmpjes zorgen ervoor dat er nog meer mensen geïnspireerd raken om de dance move na te doen, waardoor er een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Sommige challenges groeien zelfs uit tot een wereldwijde rage, bijvoorbeeld de “In My Feelings” challenge.

1. Gangnam Style Challenge

Ook al ben je geen fan van Koreaanse popmuziek, de Gangnam style challenge uit 2012 kan je niet ontgaan zijn. Deze challenge onstond door een populair filmpje uit Zuid-Korea, dat heeft inmiddels 3,3 miljard (!) weergaven op YouTube. In de videoclip is de zanger PSY met zijn dansers te zien op verschillende locaties in de Koreaanse wijk Gangam, terwijl hij de ‘Gangnam Style’ doet. Het dansje waarbij je springend, zittend op een paard en zwaaiend met een denkbeeldig lasso danst ging de hele wereld over. Iedereen deed het dansje na. Ook de volgers dansten op verschillende locaties.

2 “In My Feelings” Challenge

Een van de bekendste dans challenges is toch wel de “In My Feelings” challenge  uit 2018. Deze uitdaging heette oorspronkelijk de ‘Do the Shiggy Challenge’.  Dit komt omdat cabaretier Shiggy met de challenge begon: hij plaatste een video van zichzelf online waarin hij midden op de weg een dansje deed op het lied ‘In My Feelings’ van Drake. Meer mensen namen het over, door op de muziek ene eigen dansje te verzinnen. Ook bekendhedn zoals Will Smith.

Al gauw nam de challenge echter een gevaarlijke vorm aan: mensen begonnen uit hun langzaam rijdende auto te springen, om het dansje op de weg te doen, terwijl hun voertuig doorreed. De challenge is dan ook vooral in het nieuws gekomen door de vele ongelukken die hij wereldwijd veroorzaakte. In de plaats Putten in Gelderland moest een man zijn danspasjes onderbreken om zijn auto, die inmiddels al ene heel stuk verder gereden was in te halen. De auto kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. De auto had na dit voorval de nodige schade. Gelukkig kan je dit als je een beetje handig bent tegenwoordig zelf eenvoudig repareren door onderdelen te zoeken op reservedelenstore.nl.

3. Flossing Challenge

De Floss, de move waarbij je je armen voor en achter je lichaam doet, zonder in de war te raken, beleefde in 2017 zijn hoogtepunt maar zie je vandaag-de-dag nog steeds. Deze rage ontstond nadat ‘The Backpack Kid’ de dansbeweging tijdens een uitzending van Saturday Night Livedeed tijdens een optreden van Katy Perry.  Rusell Horning zoals de ‘The Backpack Kid’ echt heet werd dankzij zijn eigen verzonnen dansje in een klap wereldberoemd, hoewel hij nog maar 17 jaar oud is. Sindsdien deden ontzettend veel kinderen het dansje na en werd het zelfs gebruikt in verschillende videoclips. Het dansje wordt tegenwoordig ook gebruikt in het populaire spel ‘Fortnite’.


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Meer inspiratie