carlton dance fortnite copyright

Videospel Fortnite aangeklaagd voor gebruik ‘Carlton dance’

De dansjes die voorkomen in de online game Fortnite zijn een populair fenomeen: ook niet-gamers doen wel eens de ‘Floss’ of de ‘Hype’. Maar waar komen die frisse dansmoves vandaan? De Amerikaanse acteur Alfonso Ribeiro, bekend als Carlton uit de Fresh Prince of Bel Air, heeft Fortnite-producent Epic Games aangeklaagd aan voor het onwettig gebruik van de ‘Carlton dance’.

Exacte kopie

In Fortnite moeten gamers zien te overleven in een gewelddadige afvalrace. Het is daarbij mogelijk om je personage bepaalde dansjes te laten doen. Het 'Fresh'-dansje in Fortnite is volgens Ribeiro een exacte kopie van het dansje waar zijn personage Carlton bekend om stond – en waar de acteur zelf nog steeds succes mee heeft.

‘Epic heeft Mr. Ribeiro niet gecompenseerd voor- of überhaupt zelfs gevraagd om zijn gelijkenis en intellectuele eigendom te gebruiken,’ zegt zijn advocaat tegen TMZ. Ribeiro heeft inmiddels stappen genomen om de copyright aan te vragen voor de ‘Fresh’ of de ‘Carlton dance’ .

Van wie is die dans?

Opvallende, voor iedereen kopieerbare danspasjes doen het goed op social media. Op youtube zijn vele instructiefilmpjes te vinden waarin jongeren hun beste moves voordoen. Epic Games springt in op danshypes om de ‘buzz’ rondom Fortnite levend te houden – en verdient hier miljarden mee. Het bedrijf loopt echter steeds vaker aan tegen claims van eigendom.

Naast het ‘Fresh’-dansje zorgt bijvoorbeeld ook de ‘Floss’ voor ophef. Dit dansje werd in 2017 bekend door Instagram-bekendheid Russel Horning, ookwel ‘de backpack-kid’. Hornings moeder sleepte namens haar minderjarige zoon Epic Games voor de rechter. Vooralsnog heeft Epic Games zijn strategie echter nog niet aangepast.