Home » Reportage
danstip verbeter je danstechniek

DANSTIP: Zo word je danstechniek beter

Succes komt niet zomaar aanwaaien in de danswereld. Talent, ambitie en doorzettingsvermogen zijn natuurlijk vereist. Hiernaast heb je nog iets extra's nodig: in een instabiele industrie is het belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben. Oefening baart kunst. Wanneer je na langdurige oefening nog geen verbetering ziet, is het echter tijd voor verandering.

Vaak heb je als danser een beperkt zicht op je vaardigheden, omdat je aangeleerde technieken slecht of oud zijn. Als je merkt dat je een bepaalde vaardigheid steeds maar niet onder de knie krijgt, is het tijd voor reflectie. Hier zijn vijf tips om je te helpen bij het verbeteren van je danstechniek.

1 Kies de juiste docent

Het is belangrijk om te weten naar welke kwaliteiten je zoekt in een begeleider. Door veel proeflessen bij te wonen en vragen te stellen aan de docenten, leer je waarnaar je moet zoeken. Docenten moeten niet in de weg staan van jouw natuurlijke vaardigheden of manier van bewegen.

2 Film jezelf

Film jezelf en analyseer je optreden. Wat zijn je zwaktes? Welke bewegingen vind je mooi? Onthoud dat je in een leerproces zit en feliciteer jezelf voor iedere kleine vooruitgang. Wees geduldig en vraag jezelf af waarom je je houdt aan bepaalde regels. Is dit echt noodzakelijk of heb je die regels aan jezelf opgelegd?

3 Wees vastberaden

Constante training voorkomt blessures en verbetert je gezondheid en uithoudingsvermogen. Onderneem nu actie en oefen elke dag. Je moet je grenzen opzoeken om te kunnen groeien. Op die manier kom je erachter welke specifieke problemen jouw aandacht vereisen om een betere danser te worden.

4 Neem de tijd om te herstellen

Gezond eten is noodzakelijk en na heftige repetities moet je genoeg rust nemen. Een goede nachtrust verbetert het functioneren van je lichaam. Het is zeker de moeite waard om meer te leren over anatomie, zodat je je lichaam slimmer kunt leren gebruiken. Een goede bron hiervoor is Anatomy of Movement

5 Oefen met visualiseren

Door middel van visualisatie kun je een bepaalde vaardigheid oefenen of jezelf voorbereiden op een situatie zonder dit fysiek te ervaren. Je kunt zo ook oefeningen visualiseren, stel jezelf elke beweging hierbij zo nauwkeurig mogelijk voor. Dit is een uitstekende manier om te trainen voor wanneer je geblesseerd bent.

Meer inspiratie