De Nieuwe Oost

De Nieuwe Oost is een productiehuis in het oosten van Nederland. Hier krijgen nieuwe makers de kans om te experimenteren en andere makers te ontmoeten. Daarnaast worden ze gecoacht bij de ontwikkeling van een zelfstandig beroepspraktijk, vanuit de ambitie om te creëren en de drang om te vernieuwen.

Middenin samenleving

Makers bij De Nieuwe Oost staan middenin de samenleving en geven workshops in asielzoekerscentra, verzorgingshuizen en op scholen. Ook worden er makersmeet-ups, open repetities en debatten met wetenschappers en maatschappelijke organisaties georganiseerd. De Nieuwe Oost publiceert boeken, brengt muziek uit en maakt en organiseert festivals, voorstellingen en concerten.

Relatief nieuw

De Nieuwe Oost is relatief nieuw, maar niet zonder geschiedenis. Het productiehuis is ontstaan uit de drie succesvolle productiehuizen in Oost-Nederland: Generale Oost uit Arnhem, productiehuis Oost-Nederland uit Deventer en Wintertuin uit Nijmegen.

De Ontmoeting NEXT: Performing on demand. Foto Hans Gerritsen
Nieuws - 1 mei 2019

De twee werelden van dans en sport komen samen in De Ontmoeting NEXT: Performing on demand. Uitgangspunt is de routine en bewegingskunst van de atleet.

Yonder - Jasper van Luijk, foto Menno van der Meulen
Review - 21 jan 2016

De harde realiteit werkt troostend. Het is pijnlijk maar nodig om me eraan te herinneren hoe het leven in elkaar steekt. Geen enkel levensstadia gaat Van Luijk uit de weg. Een aanjager van pracht en ellende, tot euforie en angst.

Foto: SNDO - Jija Sohn
Nieuws - 13 dec 2015

Vers afgestudeerd aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling, en dan al bestempeld worden als talentvolle, veelbelovende choreograaf. Het overkwam Jija Sohn. Zij krijgt de kans om het Moving Forward traject te volgen.

Nieuws - 19 jun 2015

De winnende choreograaf van de ITs Krisztina de Châtel Award krijgt een residentie in het nieuwe traject Moving Forward.

Jasper van Luijk Savages Recensie Korzo Producties Generale Oost Experimentele dans
Review - 21 feb 2015

Savages, de nieuwe dansvoorstelling van de jonge choreograaf Jasper van Luijk, was van 19 tot en met 21 februari in Arnhem te zien. Op het podium ontpopte zich een samenleving op microniveau.

Nieuws - 20 jun 2014

Vijf talentontwikkelaars voor de dans roepen gezamenlijk een netwerk in het leven: Moving Futures. Met dit netwerk willen zij opkomend choreografisch talent de kans geven zich verder te ontwikkelen, meer speelmogelijkheden creëren en kennis delen. In het najaar treedt dit netwerk voor het eerst naar buiten met het Moving Futures Festival.

Abonneren op De Nieuwe Oost