American Ballet Theatre

Het American Ballet Theatre (ABT) is een van de grootste balletgezelschappen ter wereld. Sinds de oprichting van het gezelschap in 1939 heeft het opgetreden voor een half miljoen mensen en het gezelschap is nog steeds zeer succesvol. Het ABT heeft meer dan dertig internationale tours gemaakt en heeft opgetreden in 43 landen. Het ballet wordt bij veel van hun optredens en tours gesponsord door de Amerikaanse overheid.

De oprichting van het ABT

Bij de oprichting van het ABT in 1939, was het doel om een repertoire op te bouwen van beroemde werken uit het verleden en om jonge opkomende choreografen te ondersteunen. Onder leiding van Lucia Chase en Oliver Smith (in de periode van 1939 tot 1980) is dat doel bereikt. Het repertoire omvatte alle succesvolle stukken uit de negentiende eeuw, waaronder Het Zwanenmeer, De Schone Slaapster en Giselle. Het ABT heeft in die tijd ook gewerkt met beroemde choreografen als George Balanchine, Antony Tudor, Jerome Robbins, Agnes de Mille en Twyla Tharp.

Mikhail Baryshnikov

In 1980 werd Mikhail Baryshnikov de Artistiek Directeur van het ABT. Onder zijn leiding werden verscheidene andere balletten toegevoegd aan het repertoire van het gezelschap, ook werden oude balletten vernieuwd en opnieuw ingestudeerd. Het gezelschap werd groter en bleef bij de klassieke tradities.

Kevin McKenzie

In oktober 1992 werd Kevin McKenzie aangewezen als nieuw Artistiek Directeur. Hij was daarvoor een eerste solist bij het ABT. Het doel van McKenzie was vooral om het gezelschap internationaal bekend te maken. Onder zijn leiding heeft het ABT met een vast repertoire tours gedaan over de hele wereld.

Gedurende de 75 jaar dat het balletgezelschap bestaat, heeft het opgetreden in 136 steden in 43 landen. Ook heeft het American Ballet Theatre voorstellingen gehouden in vijftig staten in Amerika. Recentelijk hebben Hongkong, Havana, Moskou en Peking het ABT verwelkomd.

Garg Gate
Nieuws - 24 nov 2022

Twee dansers van Het Nationale Ballet en American Ballet Theatre dagen elkaar uit. Het begon allemaal onschuldig, maar is nu uitgegroeid tot The Garg Gate.

Swan Lake Bath Ballet als moderne quarantaine versie van Swan Lake.
Nieuws - 20 jul 2020

Swan Lake krijgt een moderne quarantaine versie: Swan Lake Bath Ballet!

Photo by Syd Wachs on Unsplash
Reportage - 4 sep 2017

In het kookboek Ballet Theatre Belly-Busters verzamelden balletdansers hun favoriete recepten.

Photo by chuttersnap on Unsplash
Nieuws - 30 aug 2017

Balletdanseres Misty Copeland is het gezicht van de parfum Modern Muse.

sfeerbeeld
Nieuws - 18 aug 2017

Topdanser David Hallberg werkt mee aan de Nike-campagne, Objects-of-desire. Kunst gaat hier samen met topsport.

Puma ontwerpt op ballet geïnspireerde kledingcollectie © Puma
Nieuws - 31 jan 2017

Puma lanceert de Swan Pack collectie, geïnspireerd op de kracht en sierlijkheid van balletdanseressen. Het Duitse sportmerk ontwikkelde de kleding en sneakers in samenwerking met het New York City Ballet.

Foto: Google Cultural Institute - Bolshoi Theater
Nieuws - 17 dec 2015

Het Bolshoi Theater van dichtbij bekijken? Daarvoor hoef je nu niet meer de hele wereld over te reizen. Google verzamelde een overzicht van foto’s, filmpjes en 360 graden-beelden van tien belangrijke dansgezelschappen.

Zwarte Bonensoep met garnalen
Nieuws - 12 dec 2015

In haar nieuw te verschijnen boek leert prima ballerina Misty Copeland je alles over haar voedingspatroon, recepten en work-outs. Dansmagazine.nl geeft alvast één van haar recepten weg: Zwarte bonensoep met garnalen.

Nieuws - 1 jul 2015

Dinsdag 30  juni werd Misty Copeland benoemd tot eerste soliste bij het American Ballet Theatre. De 32-jarige Copeland is de eerste Afro-Amerikaanse vrouw op deze hoogste rang bij het vooraanstaande balletgezelschap in New York.

Nieuws - 21 dec 2011

Rinus Sprong en Thom Stuart brengen met De Dutch Don't Dance Division een oosterse kerst naar Den Haag.

Abonneren op American Ballet Theatre