Foto: Google Cultural Institute - Bolshoi Theater

Google brengt dansgezelschappen naar de huiskamer

Het Bolshoi Theater van dichtbij bekijken? De geschiedenis van het American Ballet Theater in één oogopslag zien? Daarvoor hoef je nu niet meer de hele wereld over te reizen. Google verzamelde een overzicht van foto’s, filmpjes en 360 graden-beelden van tien belangrijke dansgezelschappen.

Het Google Cultural Institute geeft je de gelegenheid om beeldmateriaal van allerlei dansgezelschappen en theaters te bekijken. Erg uitgebreid is de collectie nog niet. Belangrijke gezelschappen zoals het Royal Ballet of Het Nationale Ballet ontbreken nog. Daarnaast is het nog niet mogelijk om online dansvoorstellingen van de gezelschappen terug te kijken. Naar verwachting zal Google de collectie continu uitbreiden en kun je binnenkort dus ook andere dansgezelschappen bewonderen.

Opera online

Ook andere podiumdisciplines zijn vertegenwoordigd. Verschillende muziek-, opera- en toneelgezelschappen bieden een inkijkje in hun werk. Van deze gezelschappen zijn wel al enkele voorstellingen online te zien, zoals de opera _Lohengrin_ van Richard Wagner van Fundação Theatro Municipal de São Paulo.

Échte theaterliefhebbers weten beter

Het idee om theatervoorstellingen online uit te lichten, komt voort uit het Google Art Project. Het Google Art Project maakt sinds 2011 honderden schilderijen en musea online toegankelijk. Ook de wereld van de podiumkunsten verschijnt nu online. Hartstikke leuk natuurlijk, maar uiteraard weten de echte theaterliefhebbers stiekem wel dat je de magie van het theater nooit online kunt beleven. Dus toch nog maar een keer het theater in om die dansvoorstellingen in het echt te kunnen zien!

Meer inspiratie