Misty Copeland benoemd tot eerste zwarte soliste bij American Theatre Ballet

Dinsdag 30  juni werd Misty Copeland benoemd tot eerste soliste bij het American Ballet Theatre. De 32-jarige Copeland is de eerste Afro-Amerikaanse vrouw op deze hoogste rang bij het vooraanstaande balletgezelschap in New York.

Copeland vecht tegen racisme

Copeland begon relatief laat met ballet, op haar 13de, en heeft haar leven lang tegen raciale vooroordelen, afwijzingen en bakken kritiek gevochten. Ze zou te laat begonnen zijn en 'het verkeerde lichaam' voor een ballerina hebben, maar in 2001 werd ze als derde Afro-Amerikaanse danseres ooit aangenomen bij het American Ballet Theatre en in 2007 werd ze soliste.

De droom van een prima ballerina

In de voorbije jaren is Copeland uitgegroeid tot een waar mediafenomeen. Ze maakte het nooit geheim dat ze de eerste zwarte prima ballerina wilde worden van het balletgezelschap. Naar eigen zeggen was dit al haar droom sinds ze dertien jaar oud was. Met de benoeming tot eerste soliste wil ze anderen inspireren, dat een carrière voor zwarte dansers wel degelijk mogelijk is.

Copeland schrijft (geen) balletgeschiedenis

Ondanks dit alles is Copeland niet de allereerste zwarte eerste solist bij een Amerikaans balletgezelschap. Arthur Mitchell (New York City Ballet, 1962) en Lauren  Anderson (Houston Ballet, 1990) gingen haar voor in de Amerikaanse balletgeschiedenis. Copeland is zelfs niet de eerste bij haar eigen balletgezelschap. Voor het American Ballet Theatre was dat Desmond Richardson, in 1997. Wel is Copeland de eerste Afro-Amerikaanse vrouw op die plek bij het prestigieuze, 75 jaar oude balletgezelschap.

Copeland is een popster

Ook buiten de balletwereld is Copeland een populair figuur. Ze is te zien in tv-shows en commercials, stond op de cover van Time Magazine, trad op met Prince en haar autobiografie is een bestseller in de VS. Van deze bekendheid maakt het American Ballet Theatre natuurlijk dankbaar gebruik. Dit in de hoop een nieuw, en meer divers publiek te trekken. De première van Het Zwanenmeer vorige week, waarin Copeland de hoofdrol vertolkt, belooft het American Ballet Theatre al veel goeds.