Home » Reportage
Photo by Syd Wachs on Unsplash

Vier oude recepten van balletdansers

In 1979 staakte het gezelschap American Ballet Theatre om de lage salarissen van de dansers te verhogen. “We zijn onderbetaald en overwerkt”, zei soliste Rebecca Wright destijds tegen People magazine. Dankzij de staking kregen de dansers uiteindelijk een loonsverhoging van 40 procent, maar in de werkloze maanden knoopten ze met moeite de eindjes aan elkaar. Hun oplossing? Ze haalden geld op met een optreden en een veiling. Een van de veilingstukken was Ballet Theatre Belly-Busters, een kookboek met favoriete recepten die de dansers verzameld hadden.

Hier volgen vier recepten uit het originele kookboek, Ballet Theatre Belly-Busters.

Warme Kruik Yoghurt van Solange Mac Authur

Het komt zelden voor dat je je warme kruik niet gebruikt bij spierpijn, maar in dit onwaarschijnlijke geval volgt hier een andere manier om  je kruik goed te gebruiken.  

Mix: 1 liter water met 1,5 pak melkpoeder. Verhit dit mengsel, maar laat het niet koken. Laat afkoelen tot ongeveer 40 graden. Meng een eetlepel yoghurt in de melk.  

Giet het mengsel in een glazen fles (1L) en wikkel hier een warme kruik omheen.

GEBRUIK SCHONE KEUKENVOORWERPEN

Lik NOOIT de lepel die je gebruikt voor het mengen.

Notenkraker Snoepjes (Russische Theecakejes) van Francia Kovak

  • 1 kopje zachte boter
  • 0,5 kopje poedersuiker
  • 1 theelepel vanille
  • 2,5 kopjes bloem
  • 0,5 theelepel zout
  • ¾  kopje fijngemalen noten

Meng de suiker, het boter en de vanille. Voeg bloem en zout toe en roer het geheel. Voeg de noten toe. Laat dit mengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak balletjes van ongeveer drie centimeter. Plaats op niet ingevette bakplaat. Bak voor tien tot twaalf minuten. Rol de balletjes door de poedersuiker. Laat afkoelen. Rol de balletjes nog een keer door de poedersuiker.

Pelmani (Russische Vlees Dumplings) van Marianna Tcherkassky

Vleesvulling:

  • 450 g rundergehakt
  • 450 g lamsgehakt
  • 1 kleine geraspte ui
  • 3 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels gehakte dille
  • Zout en peper
  • Rode wijn, genoeg om het geheel vochtig te maken en aan elkaar te houden.

Meng alles samen.

Deeg:

  • 4 eieren
  • 1 kopje water
  • 2 eetlepels olie
  • 0,5 theelepel zout
  • 3,5 kopjes bloem

Gebruik een grote kom. Klop de eieren en voeg water, olie en zout toe. Meng alles samen. Voeg bloem toe en mix totdat het deeg niet langer plakt en gerold kan worden.

Neem ongeveer ¼ van het deeg en rol dit heel dun uit. Snijd cirkels uit van ongeveer 4 centimeter. Gebruik hiervoor een glas of deksel. Plaats een kleine hoeveelheid vlees in het midden. Vouw het deeg om het vlees en knijp de eindjes samen. (De dumplings kunnen desgewenst op dit punt ingevroren worden).

Kook water met een beetje zout in een grote pot. Doe ongeveer 50 dumplings tegelijk in het kokende water. Ze komen boven drijven als ze klaar zijn. Haal de dumplings uit de pan met een schuimspaan.

Serveer met gesmolten boter en een beetje azijn, of een andere saus naar keuze.

Andere opties: soya saus, zure room en gehakte lente-ui of geraspte kaas met boter.

Moeders Brunswick Stew (stoofgerecht) van Victor Barbee

  • 900 g varkensvlees
  • 1 kip (1330-1360 g)*
  • 3 kopjes witte aardappel in blokjes
  • 2 kopjes gehakte ui
  • 2 kopjes gehakte groene kool
  • 450 g maïs uit blik **
  • 450 g tomaten uit blik **
  • 450 g bevroren limabonen of limabonen uit blik **
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Suiker
  • Worcestersaus
  • Hete pepersaus

Plaats in een 7,5L stoofpan de kip, het varkensvlees, 2 eetlepels zout en bedek dit geheel met water. Kook tot het vlees zacht is (het vlees moet los beginnen te komen van het bot). Verwijder de kip en het varkensvlees uit de kokende bouillon (bewaar de bouillon) en leg het vlees aan de kant om af te koelen tot je het vlees van de botten af kunt halen. Zet de bouillon weer op een laag vuur en voeg aardappelen, maïs, limabonen en tomaten toe. Nadat je het vlees van de botten af hebt gehaald, kun je het in kleine stukken snijden en aan de bouillon toevoegen met een theelepel zwarte peper, 2-3 eetlepels zwarte peper, 2-3 eetlepels suiker, 1 eetlepel Worcestersaus en 1 theelepel hete pepersaus.

Zet het vuur erg laag en laat het geheel een aantal uur zachtjes koken. Roer vaak om een plakkende bodem te voorkomen. Voeg gehakte kool en ui toe. Kruid naar smaak en laat nog één uur koken. Vergeet niet te roeren! De stoof zou nu vrij dik moeten zijn. Voeg zo nodig meer aardappelblokjes toe. Gekookte rijst kan ook toegevoegd worden om te verdikken. Zet het vuur uit en serveer heet.  

Extra lekker met donkere broden en verscheidene zachte kazen.

*Het originele recept vraagt om vers jachtvlees als konijn of eekhoorn.

** Natuurlijk mogen verse groenten ook gebruikt worden.

 

Meer inspiratie