Wies Bloemen

 Eddy Wenting Wies Bloemen (1956) is artistiek leidster en choreograaf van Danstheater AYA. Ze maakt danstheater vanuit een passie voor het directe, het aardse, het heftige.

Gedurende haar carrière heeft ze een eigen taal ontwikkeld, over alle disciplines heen en los van de publieke opinie. Haar veelzijdigheid en eigenzinnigheid zijn niet alleen terug te vinden in het verloop van haar carrière, maar ook in de voorstellingen zelf.

Bloemen richt zich altijd op een maatschappelijke relevantie en op onderwerpen die nu om ons heen spelen. In die zin is het een bruisende tijd voor de dans, met alle maatschappelijke en morele vraagstukken die spelen.

Wies Bloemen in eigen woorden

"Dans heeft de mogelijkheid om onderbuikgevoelens bloot te leggen die anders vooral onder de oppervlakte werken. Het is simpelweg fascinerend om voor jongeren theater te maken. Ze zijn volop in ontwikkeling en beweging. Ze zijn bezig met de wereld om zich heen en met de essentie van het leven.

Ik maak graag voor pubers omdat zij bevragen: wie ben ik, wat ben ik, waarom is de wereld zoals hij is en wat doe ik met al die gevoelens die mij overspoelen. Allemaal relevante zaken van het leven die ik aan de orde wil stellen. Ik wil ze graag verleiden met dans. En ik wil hen laten zien dat twijfels en kwetsbaarheid bij het leven horen en dat deze getoond kunnen worden. Ze zijn al zo stoer. Ik wil dans inzetten ter viering van het leven, en de buik en de nieren beroeren. Ik vind pubers moedig." - Wies Bloemen

Lust for Life - Danstheater AYA
Review - 3 jan 2018 - Ton van den Born

Artistiek leider Wies Bloemen ging met tien oudere vrouwen op zoek naar wat het betekent om vrouw te zijn en ouder te worden. Een prachtige voorstelling.

Sluier - Danstheater Aya, foto Ben van Duin
Review - 10 feb 2016

'Sluier' verhaalt het leven tussen twee werelden, à la 'Romeo & Juliet'. Met het ene been in de Nederlandse cultuur. Met het 'andere' been in een moslimcultuur. Een verhelderend boodschap, luchtig en toegankelijk gebracht. 

Foto: Ben van Duin - SMART, AYA
Review - 7 okt 2015

De smartphone heeft ons dagelijks leven radicaal veranderd. We bellen, whatsappen en facebooken er bijna doorlopend op los. Danstheater AYA verwerkte deze sociale omslag in de dansvoorstelling 'SMART'.

Review - 10 jun 2015

Dansvoorstelling Jubel van Danstheater AYA is confronterend, wakker schuddend en ontroerend. Alle drie de choreografieën van Cecilia Moisio, Giulio D’Anna en Alida Dors zijn met veel verve en energie gemaakt in een explosieve danstaal die blijft hangen.

Nieuws - 5 mei 2015

Hoera, Danstheater AYA wordt dit jaar 25! Dit wordt uitgebreid gevierd met onder meer een jubileumboek 25 Jaar AYA, een essay over de werkwijze van artistiek leider Wies Bloemen en de dansvoorstelling 'Jubel' geïnspireerd op het rijke oevre van AYA.

Review - 7 nov 2014

De eerste musical van danstheater AYA is een feit; Snow White & de 7 breakers (8+). Danstheater AYA wil met deze voorstelling nieuw leven blazen in het eeuwenoude sprookje over Sneeuwwitje en de zeven dwergen.

Nieuws - 26 jul 2014

Onder leiding van Wies Bloemen blaast Danstheater AYA het stof van een oeroud sprookje. Snow White & de 7 breakers is een echte dansmusical waarin spel, zang, hiphop, breakdansen en moderne dans samenkomen. Deze dansvoorstelling is geschikt voor de hele familie.

Nieuws - 30 apr 2014

Van 15 tot en met 18 mei draait in jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam alles om dansvoorstellingen voor jongeren en kinderen. Tijdens het Laten we dansen festival zijn er optredens van onder andere de KISS moves, Don’t Hit Mama en Danstheater AYA. Ook is er een speciaal voorprogramma: Het rad van avontuur.

Nieuws - 9 apr 2014

Zaterdagavond 5 april heeft artistiek leider van Danstheater AYA Wies Bloemen de Marburger Kinder- und Jugendtheaterpreis 2014 in ontvangst genomen. De voorstelling Eerste Keer werd door een achtkoppige jury bestaande uit vijf jongeren en drie volwassenen verkozen als beste voorstelling van het festival Hessischen Kinder- und Jugendtheaterwoche.

Nieuws - 15 nov 2012

Danstheater AYA staat bekend om zijn controversiële producties voor jongeren.

Abonneren op Wies Bloemen