Danstheater AYA wint Marburger Kinder- und Jugendtheaterpreis 2014

Dantheater Aya Eerste KeerZaterdagavond 5 april heeft artistiek leider van Danstheater AYA Wies Bloemen de Marburger Kinder- und Jugendtheaterpreis 2014 in ontvangst genomen. De voorstelling Eerste Keer werd door een achtkoppige jury bestaande uit vijf jongeren en drie volwassenen verkozen als beste voorstelling van het festival Hessischen Kinder- und Jugendtheaterwoche.

Danstheater AYA wint!

Uit het juryrapport:
“Streetdance ontmoet moderne dans. De danseressen en dansers performen begerig, energiek en bovenal authentiek verhalen over de eerste keer en komen daar bijna zonder woorden uit. De pijn van een teleurstellende liefde wordt lichamelijk zichtbaar. Wies Bloemen en haar danseressen en dansers hebben een meeslepend stuk gemaakt, door dat wat jongeren vaak moeilijk in woorden kunnen vangen, in een prachtige lichaamstaal te vertalen.”

Danstheater AYA is erg blij met deze erkenning uit Duitsland. “In Duitsland dragen ze AYA op handen, we spelen er vaak voor een enthousiast publiek. Deze prijs is daar een bevestiging van. Ik word daar erg gelukkig van!” aldus Wies Bloemen. Inmiddels hebben ook andere Duitse festivals interesse getoond om Eerste Keer op te nemen in hun programmering.

Eerste Keer

In de dansvoorstelling Eerste Keer zijn verscheidene mijlpalen te zien van jongeren, zoals de eerste zoen, de eerste verliefdheid en de eerste keer spijbelen van school. Deze mijlpalen spelen zich af in de levensjaren tussen twaalf en achttien jaar. De voorstelling van choreograaf Wies Bloemen is verdeeld in twee delen. In het eerste deel vertellen de dansers in solo’s over hun eigen eerste keer. Elke groep hoort andere vertrouwelijke verhalen. Het tweede deel speelt zich af in de theaterzaal. Acht dansers. Voor de eerste keer. Oog in oog met elkaar.