Nicole Beutler

Dansportret Nicole BeutlerChoreograaf, curator en theatermaker Nicole Beutler (1969) komt na een studie Beeldende Kunst aan de Kunstacademie in München (Duitsland), tevens haar geboorteplaats, naar Nederland om een opleiding te volgen aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam. In 1997 studeert ze hier af.

Nicole Beutler en NBprojects

Van 2004 tot 2009 werkt Beutler binnen LISA, een collectief van theatermakers in Amsterdam, maar sinds 2009 heeft ze haar eigen organisatie NBprojects. Hier realiseert ze haar projecten en naast performances zijn dat bijvoorbeeld ook installaties, boeken, conferenties, lezingen en festivals. Het werk van Beutler verhoudt zich altijd tot de wereld en bevat vaak menselijke vraagstukken. Deze vraagstukken benadert Beutler met subtiele humor.

Dans binnen perfomance en theater

Het verlangen om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen, uitwisseling en reflectie binnen de kunstsector maakt dat de activiteiten van NBprojects vaak voorbij de grenzen van de gevestigde disciplines beeldende kunst, dans en theater gaan. Beutler onderzoekt zo de zeggingskracht van dans binnen de context van performance en theater. Om deze reden gaat Beutler ook vaak samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere disciplines. Een voorbeeld hiervan is de voorstelling Antigone in samenwerking met poppentheatermaker Ulrike Quade.

Choreografieën van Nicole Beutler

Andere recente werken van Beutler zijn Piece (in samenwerking met Magne van den Berg), 2: Dialogue with Lucinda, 1: Songs (in samenwerking met Sanja Mitrovic en Gary Shepherd) en Les Sylphides. Voor 1: Songs ontving Beutler de VSCD Mimeprijs. Het werk van Beutler is vaak te zien op internationale festivals en podia, zoals de Nederlandse Dansdagen in Maastricht, Sadler’s Wells in Londen, Otoño en Primavera in Madrid en Side Step Festival in Helsinki.

Nicole Beutler als gastdocent en artistiek adviseur

Naast artistiek leider bij NBprojects is Beutler ook curator. Ze curateert samen met Marijke Hogeboom van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Andrea Bozic jaarlijks het event WE LIVE HERE: An Academy. Eerder, in 2011, curateerde ze BACK TO NATURE en Gardening #1 met het Goethe Institut in Amsterdam en van 2008 tot 2010 was ze medeverantwoordelijk voor het programma van het Something Raw Festival van Theater Frascati. Tevens werkt Beutler regelmatig als gastdocent en artistiek adviseur voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en Mimeopleiding, beide onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Bronnen: NBprojects en ICKamsterdam

Foto door Anja Beutler.

Reportage - 17 dec 2021

De jarenlange penvrienden stappen uit hun comfort zone en maken samen een dansvoorstelling.

Gieskes-Strijbis Nicole Beutler ROSE sories
Nieuws - 5 jul 2018

Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler en story producers van ROSE sories wonnen de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018.

7: Triple Moon
Nieuws - 28 nov 2017

De nieuwe voorstelling van de internationaal gerenommeerde choreografe Nicole Beutler, TRIPLE MOON, is een ode aan de vrouwelijk kracht.

Review - 10 nov 2017

Op zaterdagavond 7 oktober zijn twee bekende namen in de Nederlandse danswereld in het NND programma aan elkaar gekoppeld in De Bordenhal in Maastricht.

6: The Square - NBprojects, © Anja Beutler
Review - 23 mei 2016

​Gezien op 20 mei – Stadsschouwburg Utrecht. 

We willen teveel orde scheppen in de chaos. Deze boodschap geeft choreografe Nicole Beutler mee in de dansvoorstelling '6: The Square'. 

Foto: Anna van Kooij - Clubbing
Nieuws - 25 nov 2015

Een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse kunstscene zie je tijdens festival Come Together. Van 26 tot en met 28 november 2015 presenteren zowel beginnende als gearriveerde Amsterdamse makers in Frascati hun werk.

Bron: Stadsschouwburg Amsterdam - Julidans
Nieuws - 11 nov 2015

De danssector in Amsterdam slaat de handen ineen met het gezamenlijk opgestelde plan ‘Amsterdam Dansstad 2017-2020’. Hiermee wil de sector zichzelf internationaal meer op de kaart zetten.

Nederlands Theater Festival
Nieuws - 18 aug 2015

Het Nederlands Theater Festival toont elf dagen lang de beste voorstellingen van het moment op diverse locaties in Amsterdam. Dit jaar bevat het ook enkele bijzondere dans-­‐ en mimevoorstellingen van Peeping Tom, Jakop Ahlbom en Nicole Beutler.

Jacqueline de Kuijper
Blog - 1 jun 2015

Van 21 tot en met 30 mei vindt in Utrecht wederom het SPRING Performing Arts Festival plaats. Festival-fan Jacqueline de Kuijper gaat elke dag naar SPRING, bezoekt vrijwel alle voorstellingen en houdt dagelijks een blog bij. Lees hier haar avonturen! 

SPRING Nicole Beutler ECHO
Review - 31 mei 2015

Op 28 mei vond tijdens SPRING festival in Utrecht een double bill plaats met choreografieën van Jan Martens en Nicole Beutler, twee dansvoorstellingen die de hashtag #tenderdance met elkaar gemeen hebben.

Pagina's

Abonneren op Nicole Beutler