Joeri Dubbe

Joeri Dubbe door Brecht HoffmannDanser en choreograaf Joeri Dubbe studeerde van 1993 tot 2002 aan de Nationale Ballet Academie. Hij zette zijn eerste stappen in de danswereld als stagiair bij dansgezelschap Het Nationale Ballet, waar hij na het afronden van zijn studie vier jaar lang danste. Na die periode maakte hij de overstap naar het Nederlands Dans Theater II, waar hij tot in de zomer van 2008 danste.

Joeri Dubbe als danser

Joeri heeft meegedaan aan een groot aantal producties, zowel als danser in het Nationale Ballet als bij het Nederlands Dans Theater II. Zo heeft hij onder andere meegedaan aan de voorstellingen Minus16 en Spit van de Israëlische choreograaf en danser Ohad Naharin, in Jiří Kylián’s Sleepless, 27’52, Chapeau en Indigo Rose en in voorstellingen van het dansduo Lightfoot Léon, zoals Postscript, Sleight of Hand, Subject to Change en Said and Done.

Naast dansvoorstellingen treedt Joeri ook op tijdens dansevenementen, zoals Julidans, Sensation White en Electronation. Ondanks zijn succesvolle jaren als danser voelde Joeri zich er niet gelukkig bij. Hij voelde zich onzeker, en het was diezelfde onzekerheid die hem ervan weerhield de stap te zetten die hij al wilde maken in zijn tijd op de Balletacademie: het maken van een choreografie.

Joeri Dubbe als choreograaf

In 2008 besluit Joeri als freelance choreograaf te gaan werken bij Korzo Producties, één van de grootste dansproducenten. Het blijkt een goede keuze: Joeri zit als choreograaf beter in zijn vel en kan zijn eigen ideeën goed uiten. De prijzen die hij heeft gewonnen voor zijn choreografieën zijn hier bewijs van.

Voor Here we live and now, een evenement georganiseerd door Korzo, schrijft Joeri in 2009 de choreografie Prospect Future. Dit is zijn eerste werk bij Korzo en gaat over de angsten en onzekerheden die een individu kan ervaren in de communicatie met anderen. Deze voorstelling is te zien geweest op het Haagse festival Today’s Art en DansClick, een evenement dat de nieuwe generatie choreografen een podium geeft. Prospect Future is zelfs over de grens geweest en is gespeeld op de World Expo in Shanghai.

In het jaar daarop krijgt Joeri drie choreografieopdrachten bij Korzo: zijn korte dansvoorstelling Present of Past, die wordt uitgevoerd tijdens het Holland Dance Festival, een nieuwe presentatie voor Here we live and now 2010 en het BIG5 festival, een weekend waarin de samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika centraal staat op het gebied van toneel, dans, film en beeldende kunst.

Dansvoorstellingen van Joeri Dubbe

Na zijn medewerking verleend te hebben aan verschillende projecten en twee kleinere voorstellingen zelf te schrijven, creëert Joeri in 2011 zijn eerste avondvullende dansshow: Chrono. Hierin schijnt Joeri een licht op de relatie tussen de mens en technologie. Samen met lichtontwerper Tom Visser onderzoekt hij of technologie de mensheid in robots verandert, of biedt het ons juist kansen om te groeien als mens?

In Joeri’s recentste werk richt hij zich opnieuw op de ontwikkelingen van de wereld en de tijdsgeest waarin we leven. De show gaat voornamelijk over het effect dat deze ontwikkelingen hebben op de mensheid. Solaris maakt in 2014 zijn première mee op het Holland Dance Festival.

Dansprijzen van Joeri Dubbe

In 2011 wordt Joeri’s choreografietalent bevestigd. In dat jaar mag hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen in ontvangst nemen ‘vanwege de brede zichtbaarheid die hij met zijn nieuwe werk ambieert’, blijkt uit het juryrapport. Door middel van deze prijs worden jonge choreografen gestimuleerd om door te gaan met hun creaties.

In datzelfde jaar, in het seizoen 2011/2012, wint Joeri de BNG Bank Nieuwe Theatermaker Prijs voor zijn tweede grote voorstelling Chrono. Deze prijs wordt uitgereikt aan nieuw talent, bedoeld voor het maken van een nieuwe voorstelling. In 2013 werd deze voor het laatst uitgereikt vanwege het opheffen van het Theater Instituut Nederland en Promotie Podiumkunsten.

Bronnen:
Korzo
Theaterencyclopedie

Foto Hans Gerritsen, choreograaf Marco Goecke, Twools, Scpaina Ballet, dans, ballet
Review - 5 jun 2015

3, 4, 5 en 6 juni 2015 is de Rotterdamse Schouwburg het terrein van ultieme dansbeleving.  Als jaarlijks terugkerend cadeautje van het dansseizoen presenteert Scapino Ballet Rotterdam TWOOLS 17.

Nieuws - 13 mei 2015

Geen thema, geen verhaal, 'Twools 17' is een voorstelling vol vaart waarin korte dansstukken - maximaal tien minuten  - van topchoreografen en nieuw talent elkaar non-stop opvolgen.

Nieuws - 21 jul 2014

Dit zijn de genomineerden van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Interview - 6 feb 2014

Dans Magazine sprak met Feri Dissiz, die nu het eerste jaar volgt van de opleiding Dans op het Nova College. Hij vertelt zijn beweegredenen en wat hij uiteindelijk wil worden.

Nieuws - 5 dec 2013

Het succes van zijn eerste show Chrono is nog niet overgewaaid of choreograaf Joeri Dubbe zet zichzelf opnieuw op de kaart. Op vrijdag 7 februari tijdens het Holland Dance Festival 2014 gaat zijn tweede avondvullende dansvoorstelling in première, genaamd Solaris.

Interview - 26 okt 2012

Ik ontmoet een ontspannen Joeri Dubbe voorafgaand aan zijn Monday Movement Class bij het Korzo Theater. Joeri begon zijn carrière al vroeg aan de Nationale Balletacademie, hij danste bij het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater en sinds enkele jaren maakt hij furore als choreograaf.

Nieuws - 15 feb 2012

De succesvolle dansvoorstelling Chrono van choreograaf Joeri Dubbe is van 20 tot en met 29 februari voor de allerlaatste keren te zien.

Abonneren op Joeri Dubbe