Zes wereldpremières en non-stop dans in TWOOLS 17

Scapino Ballet Rotterdam presenteert van 3 tot en met 6 juni in de Rotterdamse Schouwburg zes wereldpremières en non-stop dans in Twools 17, de uitsmijter van het seizoen.

Twools is geen gewone dansvoorstelling, maar een choreografische achtbaan op hoge snelheid. Geen thema, geen verhaal, maar een voorstelling vol vaart waarin korte dansstukken - maximaal tien minuten  - van topchoreografen en nieuw talent elkaar non-stop opvolgen. Twools is een mix van stijlen, experiment en entertainment en Scapino’s jaarlijkse uitsmijter van het seizoen. Een begrip voor fans en toegankelijk voor beginnende dansliefhebbers. Twools 17 wordt gemaakt door zeven choreografen en alle dansers van Scapino. Met een gastoptreden van Danny Boom, winnaar van So You Think You Can Dance 2013 in een choreografie van SYTYCD-choreograaf Lauren Flament.

In Twools premières van Ed Wubbe, Itamar Serussi, Felix Landerer, Joeri Dubbe, Laurent Flament

Scapino choreograaf Ed Wubbe opent de dans-zap avond met een voorproefje van In The Dutch Mountains, het jubileumspektakel in samenwerking met de NITS dat volgend jaar uitkomt. Huischoreograaf Itamar Serussi zorgde vorig jaar voor een lovende danssensatie met Wolf en ook zijn nieuwe stuk is explosief van karakter, op stuwende muziek van Richard van Kruysdijk. Haaks op Serussi staat de super-organische stijl van huischoreograaf Felix Landerer. Het jonge talent Joeri Dubbe werkt onder de vleugels van Korzo producties. Hij maakt fantasievolle dans, mengt meerdere stijlen door elkaar en is de winnaar van de Scapino Productieprijs. Musical- en So You Think You Can Dance-choreograaf Laurent Flament valt in Twools op met zijn ‘catchy’ jazzstijl.

Successtukken van Marco Goecke en Gentian Doda

De klassiek geschoolde Gentian Doda werkt voor grote internationale gezelschappen. Het groepsstuk ‘Kha’ toont in 10 minuten tijd de evolutie van de mens en was een hoogtepunt in TWOOLS 15. Het duet Vuurvogel, op de bekende muziek van Stravinisky, van ex-huischoreograaf en dansvernieuwer Marco Goecke laat zien hoe hij de dans opnieuw heeft uitgevonden. Het laat in een notendop de kracht van zijn dansstijl zien, rauw, ongewoon en aangrijpend.

Twools 17 speelt van woensdag 3 tot en met zaterdag 6 juni 2015, alleen te zien in de Rotterdamse Schouwburg.