Danser aan het woord: Feri Dissiz

Danser aan het woord - Feri Dissiz van Nova College.Mijn naam is Feri Dissiz en ik ben 22 jaar oud. Momenteel volg ik de opleiding Dans op het Nova College te Haarlem, 1e jaar. Vergeleken met vele andere dansers ben ik best laat begonnen met dansen, namelijk pas op mijn 18e . Dit beschouw ik als een uitdaging. Uiteindelijk wil ik dansdocent/choreograaf worden.

Hoe ben je met dansen in aanraking gekomen?

Op mijn 18e deed ik audities voor een startende theater/dansproductie in Den Haag. Ik werd aangenomen en mocht meedoen op niveau I. Zo ben ik elk jaar één niveau hogerop gekomen. In 2013 mocht ik meedoen met het hoogste niveau binnen het theater. Het theater werkt met bekende choreografen.

Wanneer was je eerste dansles? Waarom juist die?

Mijn eerste dansles was op mijn 18e ; tijdens de auditie voor een dansproductie deed ik mee aan twee workshops, namelijk een moderne dans en een hiphop workshop. Ik durfde daarvoor nooit een dansles te volgen. Ik dacht altijd dat anderen beter waren en dat ik mezelf voor schut zou zetten. Het tegendeel was gelukkig bewezen.

Waarom heb je voor de opleiding Dans gekozen?

Mijn doel is om les te geven aan jongeren. Als dansdocent hoor je natuurlijk de basistechnieken van dans goed te kennen. Voornamelijk ballettechniek is uiterst belangrijk, je leert hoe je je lichaam moet controleren (verschillende spiergroepen langer maken, enzovoort). En dat is ook de reden dat ik gekozen heb voor de opleiding Dans.

Voordat ik mij had aangemeld voor deze opleiding had ik veel informatie opgezocht over dansopleidingen. Zo merkte ik op dat het Nova College als dansschool zich richtte op de klassieke ballettechniek. En daarom dacht ik: ik ga voor Nova College!

Wat zijn je favoriete vakken? 

Danser aan het woord - Feri Dissiz van Nova College.Mijn favoriete vakken zijn urban jazz en modern. Urban jazz is een stoere en energieke les wat mij een bepaalde boost geeft. Ik denk dat dit ook te maken heeft met de dansdocente die de les geeft. En moderne stijl zit aardig goed in mijn lichaam. Dit is de stijl die ik al ongeveer vier jaar beoefen. Vaak is het zo dat ik dan minder na hoef te denken over de techniek en meer kan focussen op het voelen van de bewegingen.

Waar heb je stage gedaan en hoe is dat bevallen? En waar zou je stage willen lopen en wat verwacht je daarvan?

Ik heb nog geen stage gelopen, dit is namelijk voor mij het eerste jaar van de dansopleiding. Wel zou ik stage willen lopen bij Global Dance Centre te Amsterdam. Hier wordt er in verschillende stijlen lesgegeven, onder andere hiphop, dancehall, house en wacking. Het lijkt mij enorm leuk om al die verschillende stijlen mee te maken. Daarnaast geven bekende dansers workshops, zoals Marthe (bekend van SYTYCD) die dancehall workshops geeft en dat lijkt me ook een leuke ervaring om kennis maken met bekende dansers.

Dans je ook naast je studie? 

Naast mijn studie dans ik bij Korzo theater in Den Haag. Korzo theater maakt elk jaar een dansproductie met jongeren in samenwerking met bekende choreografen, zoals Samir Calixto, Cagdas Gullum, Joeri Dubbe en Ivan Perez. De productie van vorig jaar bestond uit een modern stuk en een theatraal stuk. Voor een dansproductie wordt er twee avonden en een weekend getraind. De lessen bestaan voornamelijk uit technieklessen.

Hoe ervaar je je studie en waar loop je tegenaan?

Danser aan het woord - Feri Dissiz van Nova College.Ik voel mij echt thuis op het Nova College. Wel is het zo dat ik hard moet werken om mijn ballettechniek te verbeteren, wat lichamelijk wel zwaar is. Ik woon nog in Den Haag, dus het reizen is af en toe tijdrovend. Ik ben dan ook op zoek naar een woning in Haarlem.

Tevens moest ik mijn voeding aanpassen. Meer lichaamsbeweging zorgt voor snelle verbranding van het eten en daarom moet ik er elke dag voor zorgen dat ik voldoende gezond eten bij me heb. Ook voldoende slapen is een must bij deze opleiding. Vooral als je naast je studie ook een bijbaantje hebt en niet voldoende uitrust kan er een zo burn-out voorkomen.

Met deze opleiding is zorgen voor jezelf, lichamelijk en mentaal, een ware plicht!

Feri studeert aan de opleiding Dans op het Nova College in Haarlem.

Meer inspiratie