Alexander Ekman

De voormalige NDT 2 danser Alexander Ekman (Zweden, 1984) is sinds seizoen 2011-2012 associate choreographer bij Nederlands Dans Theater. Na een danscarrière bij het Koninklijk Ballet van Zweden, Cullberg Ballet en NDT 2 besloot Ekman in 2006 zich volledig te wijden aan het choreograferen. Tijdens de NDT choreografie workshop Switch viel zijn eigengereide en humorvolle stijl op. Dit seizoen maakt hij voor het eerst sinds Lab 15 in 2007 nieuw werk voor NDT I in Programma II (première 5 december).

Highlights dansshows Alexander Ekman

Eerder maakte Ekman voor NDT 2 Flockwork (2006), de internationale hitvoorstelling Cacti (2010, genomineerd voor de Zwaan 2010), Left Right Left Right (2012) en Maybe Two (2013). In 2010 maakte Ekman La La Land met NDT 1 danser Medhi Walerski voor Göteborg Ballet. Ekman componeert voor veel van zijn voorstellingen zelf de muziek en ontwerpt zelf het decor.

Samenwerkingen van Alexander Ekman

De inmiddels internationaal veel gevraagde choreograaf werkte tevens voor het Cullberg Ballet, Compañia Nacional de Danza, Göteborg Ballet, IJslands Dans Theater, Bern Ballet, Cedar Lake Contemporary Dance, Ballet de l’Opéra national du Rhin, het Koninklijk Ballet van Zweden en het Nationaal Ballet van Noorwegen. Hij maakt ook werk voor festivals als het Franse Europa Danse en het Athens International Dance Festival.

Danssucces van Alexander Ekman

In 2005 won Ekman tijdens de Internationale Choreografie competitie van Hannover de 1e prijs van de critici en de 2e prijs met Swingle Sisters (één van de drie balletten uit zijn Sisters trilogie). In 2010 creëerde hij zijn eerste avondvullende ballet voor Cullberg Ballett getiteld Ekmans Triptych – A study of Entertainment. Het kreeg lovende kritieken en toert nog steeds de wereld over. Gedurende 2011 was hij docent en choreograaf bij de prestigieuze dansacademie Julliard in New York. In 2012 werd Cacti genomineerd tot Best New Modern Choreography door de UK Dance Critics Foundation. Afgelopen voorjaar ging Cacti in première in Australië en Duitsland; Sydney Dance Company, Dresden Ballet en Dortmund Ballet hebben het ballet in hun repertoire opgenomen.

Alexander Ekman als choreograaf

In zijn jaren als choreograaf heeft Ekman bewezen een artistiek multi talent te zijn. Hij maakt ook filmproducties die regelmatig in zijn choreografieën terugkomen, maar waar ook daarbuiten steeds meer interesse voor bestaat. In 2009 creëerde hij de dansfilm 40 Meters Under voor en met Cullberg Ballet, herhaaldelijk uitgezonden op de Zweedse nationale tv en inmiddels te koop via I-Tunes. Dat najaar werd hij gevraagd door de gerenommeerde Zweedse choreograaf Mats Ek om videoprojecties te maken voor het theaterstuk Håll Plats. Ook creëerde Ekman museuminstallaties voor het Modern Museum in Stockholm met dansers van het Cullberg Ballet als kunstobjecten. In 2012 werkte Ekman samen met zangeres Alicia Keys voor zijn werk Tuplet.

Alexander Ekman en zijn toekomst

In de nabije toekomst maakt Ekman nieuw werk voor het Koninklijk Ballet van Zweden, Cedar Lake Contemporary Ballet, het Nationale Ballet van Noorwegen, Boston Ballet en Dresden Ballet.

festival cinedans agenda film dans tip workshop
Nieuws - 29 jan 2019

Van 8 tot en met 10 maart 2019 vormt EYE Filmmuseum de uitvalbasis van de Practice & Potential editie van Cinedans, hét festival voor dans op film.

A Honeydew Hunt Jiří Pokorný Nederlands Dans Theater Fotograaf Joris Jan Bos
Review - 20 mrt 2015

Symphysis betekent het samensmelten van structuren, iets dat NDT2 graag wil bereiken met deze dansvoorstelling. Een aanrader voor moderne dansliefhebbers!

Symphysis, Nederlands Dans Theater 2, NDT2
Nieuws - 11 mrt 2015

Voor Symphysis koos het NDT om met choreografen te werken die sterk doch heel divers werk maken, zoals de jonge makers in dit programma laten zien. Hoewel de avond uit contrasterende elementen bestaat, vormt de combinatie van balletten één geheel.

Nieuws - 10 dec 2013

De Talent Day van het Nederlands Dans Theater biedt de mogelijkheid voor zowel professionele dansers als dansstudenten om zich verder te ontplooien. Op zondag 15 december zijn er de hele dag lessen en workshops in het Lucent Theater in Den Haag.

Nieuws - 30 mrt 2013

Op 4 april gaat Programma B van Nederlands Dans Theater 2 in première.

Nieuws - 27 mrt 2013

Op 21 maart heeft het Nederlands Dans Theater (NDT) in het Trouw-gebouw in Amsterdam meegewerkt aan een nieuw concept: MOTUS. Een avond waarin moderne dans en DJ’s elkaar afwisselen. Het NDT wil vaker de vertrouwde omgeving verlaten om op ongewone plekken te dansen en daar een nieuw publiek aan te spreken. Dat is deze eerste keer zeker gelukt.

Nieuws - 28 nov 2012

Het Nederlands Dans Theater is genomineerd voor de National Dance Award van de Critic’s Circle uit Engeland.

Nieuws - 21 feb 2012

Het Nederlands Dans Theater 2 presenteert 23 februari op het Holland Dance Festival Offspring.

Abonneren op Alexander Ekman