Première Programma B van NDT2 op 4 april

4 april première Programma B van NDT 2Op 4 april gaat Programma B van Nederlands Dans Theater 2 in première. Het programma bestaat uit vier choreografieën en Holland Symfonia zal live de muzikale begeleiding verzorgen. Van Sol León en Paul Lightfoot is Studio 2 te zien en van Johan Inger Dream Play. Alexander Ekman creëert nieuw werk voor het programma, evenals het duo Sharon Eyal en Gai Behar.

Studio 2 van León en Lightfoot

Sol León en Paul Lightfoot maakten Studio 2 in 2009, ter ere van het vijftigjarig jubileum van het NDT. Het stuk is gedeeltelijk een eerbetoon aan de repetitieruimte van het NDT waar de choreografen al twintig jaar lang werken. León en Lightfoot begonnen allebei als danser bij het gezelschap. Sinds 2002 zijn ze huischoreografen van het NDT. Lightfoot is sinds september 2011 ook artistiek directeur van het NDT.

Dream Play van Johan Inger

Dream Play (2000) is een variatie op Stravinsky’s Le sacre du printemps. Johan Inger relativeert het beladen verhaal en brengt het terug tot een erotische en soms agressieve dagdroom, als gevolg van een vluchtige ontmoeting tussen vier mannen en twee vrouwen. Inger ontving in 2001 de Lucas Hoving Productieprijs voor Dream Play.

Johan Inger, afkomstig uit Zweden, begon zijn carrière bij het Zweedse Koninklijke Ballet. Hij was gefascineerd door de werken van Jiri Kylián en een volgende logische stap was het NDT. Hier begon hij ook met choreograferen. In 2003 verliet Inger het NDT en werd hij artistiek leider van het Cullberg Ballet. In 2008 ging hij zich weer volledig wijden aan choreograferen en sinds seizoen 2009/2010 is Inger als ‘associate choreographer’ verbonden aan het NDT.

Alexander Ekman

De Zweedse dansmaker Alexander Ekman maakt nieuw werk voor Programma B. Van 2011 tot en met 2013 is Ekman vaste gastchoreograaf bij het NDT. Ekman danste zelf bij het Koninklijk Ballet van Zweden en het NDT2. In 2006 besloot hij zich volledig te richten op choreograferen. Voor het NDT maakte hij eerder FLOCKWORK en CACTI, genomineerd voor de ‘Zwaan beste dansproductie 2010’. De choreografieën van Ekman bevatten veel humor, creativiteit en muzikaliteit.

Sharon Eyal 

Ook Sharon Eyal maakt een nieuwe choreografie voor het programma. Eyal danste achttien jaar bij Batsheva Dance Company en begon al vroeg in haar carrière met choreograferen. Sinds 2005 werkt ze samen met Gai Behar, die uit de moderne muziekscène in Israel komt. 

NDT2

Het NDT2 is de kweekvijver van het Nederlands Dans Theater. Jonge, talentvolle dansers en aanstormende choreografen krijgen hier de kans om zich verder te ontwikkelen. 

Klik hier voor de speellijst van Programma B van het NDT II. 

Foto: Rahi Rezvani