Symphysis, Nederlands Dans Theater 2, NDT2

Symphysis van Nederlands Dans Theater 2 in première

Op 19 maart 2015 gaat Symphysis van NDT2 in première in het Lucent Danstheater in Den Haag. In dit avondvullende programma brengen de dansers twee wereldpremières van nieuwe gastchoreografen Jiři Pokorný en Edward Clug en reprises van NDT’s associate choreographers Alexander Ekman en Johan Inger. De dansvoorstelling is tot en met 5 juni in verschillende theaters te zien.

NDT2 - Symphysis

Voormalig NDT 1 danser Jiri Pokorny maakte zijn debuut als choreograaf in het Korzo/NDT programma Up & Coming Choreographers met het verrassende Doze, een ballet vol strakke impulsen, vaardig vloerwerk en complexe groepssculpturen in een onwerkelijke, ongrijpbare wereld. Hij maakt een nieuw werk, A Honeydew Hunt, voor Symphysis.

Afgezien van een choreografie voor Station Zuid in 2011, is Edward Clug in Nederland nog niet bekend. Met zijn nieuwe creatie voor Symphysis hoopt NDT zijn choreografisch talent voor het voetlicht te brengen en mensen te doen kennismaken met een baanbrekende choreograaf.

Alexander Ekman houdt van synchroniciteit. In zijn werk Left Right Left Right (2012) springt in het oog hoe alles in perfecte harmonie wordt uitgevoerd: zeventien dansers bewegen op een dito aantal loopbanden met een secuur afgepaste vorm van alledaagse motoriek. Gevolgd door een pizzicato polka worden de strakke vormen en lijnen weer gerelativeerd.

In tegenstelling tot Ekman’s uniformiteit, laat Johan Inger vier vrouwen en vijf mannen in I New Then (2012) niet in één groep dansen, maar onderstreept hij ze als ontluikende individuen op muziek van Van Morrison. Ingers werk ademt humor: het is fris en optimistisch, variërend van komisch en theatraal tot aards en organisch.

Paul Lightfoot over dansvoorstelling Symphysis

"Voor Symphysis kozen we ervoor om met choreografen te werken die sterk doch heel divers werk maken, zoals de jonge makers in dit programma laten zien. Hoewel de avond uit contrasterende elementen bestaat, vormt de combinatie van balletten één geheel.

Het brede programma wordt gedeeltelijk door live muziek ondersteund en toont de enorme  reikwijdte van onze NDT 2 dansers op treffende wijze. Daarnaast is Symphysis een voorbeeldige demonstratie van NDT 2 als een ontwikkelingsproject voor jonge dansmakers; iets waar we heel trots op zijn!"

Ga naar de website van het Nederlands Dans Theater voor de speellijst van Symphysis.

Foto Left Right Left Right: Rahi Rezvani