Home » Reportage

Malik wint finale laatste So You Think You Can Dance

Zondag 17 mei was de langverwachte finale van So You Think You Can Dance. Een liveshow met een emotionele lading, want de kans is groot dat dit de laatste aflevering is van So You Think You Can Dance, de allerlaatste.

Dansers Julie, Malik, Fabian en Manuella nemen het tegen elkaar op voor de titel Meest Populaire Danser van Nederland en Vlaanderen. In deze wervelende show komen maar liefst zes koppeldansen, drie solo’s en één battle voor. Uiteindelijk gaat Malik als de grote winnaar naar huis.

Dansers Manuella, Fabian, Julie en Malik in finale SYTYCD

In de finale doet, zoals altijd, “iedereen het met iedereen”; alle meisjes dansen met alle jongens, de jongens met de jongens en de meisjes met de meisjes. Als eerste zien we het duo Fabian en Manuella in een romantische rumba die is gechoreografeerd door Koen en Roemjana. Daarna volgen Malik en Julie in een vrolijke quickstep van Peter Bosveld. Vervolgens zien we twee emotionele koppeldansen, namelijk Fabian en Julie in een finalewaardige choreografie van Roy Julen, en Malik en Manuella in een heftig stuk van Isabelle Beernaert. De jury is over alle dansen enthousiast.

Dan is het tijd voor de battle tussen de twee hiphoppers Malik en Fabian, gechoreografeerd door Yves Ruth. Het dak gaat eraf als Malik en Fabian door heel de studio rennen en zelfs op de desk van de jury klimmen. Jan Kooijman kiest als winnaar Fabian, terwijl de overige juryleden voor Malik kiezen. Laurent Flament choreografeert voor de twee dames, Julie en Manuella, een vrolijke jazz dans die goed wordt ontvangen door zowel jury als publiek.

Na de eerste eliminatie, waarop Manuella het podium moet verlaten, tonen de overige drie dansers een solo. Vooral Malik maakt indruk met zijn solo en krijgt zelfs jurylid Ish daarmee in tranen. Hierna is het Fabian die de minste stemmen krijgt waardoor Julie en Malik over blijven. Zij nemen het tot slot rechtstreeks tegen elkaar in een Battle. De door het publiek gekroonde winnaar is Malik!

Video Maliks laatste solo

Malik verdient, naast de titel Meest Populaire Danser van Nederland en Vlaanderen, het prijzengeld van 25.000 euro. Maar dat is niet alles. Hij krijgt een dansopleiding naar keuze en mag bovendien optreden in de streetdance voorstelling ­Blaze in Dubai.

Laatste So You Think You Can Dance?

De hele avond heerst er een beladen sfeer en vloeien er veel tranen. Vooral bij de juryleden en presentatoren is het te merken dat ze er moeite mee hebben dat dit hoogstwaarschijnlijk de laatste aflevering van SYTYCD is. Vanwege de dalende kijkcijfers en de hoge kosten van het programma is de kans klein dat er volgend jaar een achtste seizoen komt. In tegenstelling tot België daalt vooral in Nederland de populariteit van het programma. Dat is te merken aan de samenstelling van de kandidaten. Fabian was de laatste overgebleven Nederlander. In de finale én halve finale stonden verder alleen Vlaamse kandidaten. Helaas kan het programma niet alleen in België doorgaan. So You Think You Can Dance is een kostbaar programma en de Vlaamse zender VTM kan zonder RTL5 de kosten niet dekken.

Deelnemers en juryleden SYTYCD op social media

De Social media staan op de dag van de finale vol met berichten van oud-deelnemers en juryleden die hun gevoelens uitten over de mogelijk laatste aflevering. Ze zijn het programma dankbaar voor het samenbrengen van verschillende danswerelden en het openen van nieuwe wegen. Zo ook Floris Bosveld, SYTYCD winnaar van 2010. Floris woont nu in Las Vegas en danst bij Cirque de Soleil. Hij schrijft op zijn Facebookpagina:

“Hierbij mijn felicitaties aan Malik, de winnaar van het allerlaatste seizoen van So You Think You Can Dance. Een programma dat veel voor mij en voor anderen heeft betekend. Ik wil alle kijkers bedanken die het programma hebben gesupporterd, van het begin tot het einde. Van Ivan tot aan Malik, en voor Belgie, van Els tot aan Malik. Ook de mensen die misschien maar één of twee seizoenen hebben gevolgd. Het is droevig dat het programma verdwijnt, maar we mogen blij zijn dat SYTYCD niet het enige dansprogramma is. Ik ben trots op de productie, kandidaten en alle andere mensen die aan het programma hebben meegewerkt. Dat het in twee kleine landen toch zeven seizoenen heeft kunnen produceren. Ik ben vooral trots op jullie, de kijker. Door het blijven supporten van dit platform. Bij deze, BEDANKT.”

Ook Jan Kooijman laat zijn mening weten op Facebook in een lang, emotioneel bericht. Een fragment:

“Wat veel mensen niet weten is dat SYTYCD in Nederland momenteel de langstlopende talentenjacht is die nog wordt uitgezonden. Dit jaar is het zevende seizoen. Ik heb de laatste zes seizoenen mogen meewerken aan het programma en ik weet dus met hoeveel liefde en kundigheid het al jaren gemaakt wordt door de makers voor en achter de schermen. Ik weet ook hoe het gewaardeerd werd en wordt. Door tv-makers, door publiek en door de danswereld. SYTYCD heeft bruggen gebouwd tussen verschillende werelden. Bijvoorbeeld tussen de niche moderne-danswereld en de rauwere urban-dansscene. Iets dat je nu nog steeds heel concreet terugziet in bijvoorbeeld het theateraanbod. 'Narnia' van Het Nationale Ballet en Ish is hier een direct voorbeeld van.”

Lees het hele bericht is te lezen op Kooijmans Facebookpagina

Afscheid So You Think You Can Dance

Of er een vervolg komt op So You Think You Can Dance? De tijd zal het leren. In ieder geval is het voor veel dansers en choreografen een springplank geweest naar het professionele werkveld. Bovendien heeft So You Think You Can Dance het grote publiek kennis laten maken met verschillende dansstijlen en daarmee de populariteit van de dans vergroot. Daarbij zijn veel jonge mensen geïnspireerd geraakt om zelf te gaan dansen en dansstijlen uit te proberen. Kortom: So You Think You Can Dance, bedankt!

Meer inspiratie