Home » Reportage

SYTYCD neemt afscheid van twee van zijn beste dansers in liveshow vier

Op zondagavond 19 april konden Nederland en Vlaanderen weer genieten van zes nieuwe choreografieën tijdens de vierde liveshow van So You Think You Can Dance 2015. Deze aflevering bewees weer eens hoe onvoorspelbaar het stemmend publiek, en daarmee de uitslag, kan zijn. Zo konden de dansers die de meest lovende woorden van de jury kregen, diezelfde avond naar huis worden gestuurd. Wie waren dat? En welke bijzondere choreografen creëerden voor deze liveshow een dans? Lees snel verder.

Dansers Julie en Malik

Dansers Julie en Malik openen de avond met een sensuele Rumba van Latinchoreografen Koen en Roemjana. Een nieuwe stijl voor beide dansers, waar ze eerst voor vreesden, maar uiteindelijk verliefd op zijn geworden. De prachtige dans zorgt ervoor dat ze het favoriete koppel van jurylid Dan Karaty zijn. Vlaams jurylid Min Hee noemt Malik een kameleon en een foefelaar. Voor de Nederlanders onder ons: een foefelaar is iemand die alles op een goede manier ‘faked’. Jan Kooijman vindt Malik meer dan een foefelaar en is ook erg te spreken over Julie. Eén ding is duidelijk: het optreden is een succes.

Dansers Nina en Dieter

Ook Nina en Dieter dansen een voor hen onbekende stijl, namelijk Hiphop. Choreograaf Steeve Austin geeft hen een bijzonder verhaal om te dansen: Adam en Eva in Space. Helaas pakt het niet uit zoals ze gehoopt hadden. Ze krijgen de wind van voren van de juryleden Ish en Min Hee. Het blijkt technisch niet goed te zijn, geen goede energie en sfeer te hebben en niet top-12 waardig te zijn. Hoewel Jan Kooijman en Dan Karaty de wonden iets verzachten met hun commentaar, waren ook zij niet enthousiast.

Dansers Melanie en Fabian                                      

Choreograaf Laurent Flament verrast dansers Melanie en Fabian met een Broadwaystuk, inclusief decor. Naast dansen zal het duo nu ook moeten acteren op het podium, en dat kunnen ze! De jury heeft alleen maar lovende woorden voor zowel de uitvoering als de spetterende choreografie van Laurent Flament. Ish benadrukt dat het even goed was als de shows die hij heeft gezien bij de Bootcamp in New York, een aantal jaar geleden.

Dansers Dane en Gill

Dansers Dane en Gill krijgen de eer een choreografie te dansen van de artistiek leider van het Scapino Ballet, Ed Wubbe. In deze moderne dans, waarin partnering centraal staat, proberen Dane en Gill zo goed mogelijk het advies dat jurylid Min Hee hen vorige week meegaf, toe te passen: ze moeten hier en daar wat van elkaar overnemen. Daarin zijn ze zeker geslaagd tot grote blijdschap van Min Hee. Jan Kooijman complimenteert Gill. Zij heeft haar rustige en sensuele kant laten zien. Dan Karaty vraagt zich af waarom Dane nooit genoeg stemmen krijgt. Hij vindt hem de meest veelzijdige danser van het programma. Ook Ish hoop dat het duo deze week direct door mag naar de volgende liveshow.

Dansers Jorge en Morgane

Dansers Jorge en Morgane voeren een geweldige hiphopchoreografie op van Gianinni Semedo Moreira, oud-deelnemer van SYTYCD. Gianinni danst nu samen met grote sterren zoals Lady Gaga en Rihanna en bewijst nu, naast een geweldige danser, samen met zijn vrouw Christina ook een zeer getalenteerde choreograaf te zijn. De jury is laaiend enthousiast over de performance. Hoe goed Ish danseres Morgane ook vindt, zijn aandacht wordt getrokken naar Jorge. Hij bewondert zijn muzikaliteit en veelzijdigheid. Ook Jan is enthousiast over de vele gezichten van de danser. Dan Karaty vertelt dat het afscheid van Gianinni in het eerste seizoen van SYTYCD één van de lastigste ooit was. Zal de geschiedenis zich vanavond herhalen?

Dansers Fabio en Manuella

Isabelle Beernaert, “The Queen of SYTYCD”, volgens Dan Karaty, choreografeert voor Fabio en Manuella een heftige, emotionele moderne dans. Als Fabio aan het einde van de choreografie Manuella aan haar keel optilt, valt de zaal muisstil voordat er een daverend applaus klinkt. De jury heeft alleen maar lovende woorden voor het koppel. Min Hee noemt Manuella een briljante danseres en vindt dit optreden het beste wat ze van Fabio heeft gezien. Jan wijst erop dat vorige week, toen de dansers achter elkaar mochten staan om iemand te redden, niemand achter Fabio stond. Deze week staat Jan, en volgens hem nu heel Nederland, achter Fabio.

Uitslag vierde liveshow So You Think You Can Dance

Na een ontroerende groepschoreografie over daklozen van huischoreograaf Roy Julen is het tijd voor de eliminatie. De koppels Fabian en Melanie, Dieter en Nina en Fabio en Manuella mogen rechtstreeks door naar liveshow vijf. Van de overige dansers wordt Dane op de valreep door zijn collega’s gered. Dat betekent dat de dansers Jorge, Malik, Gill, Morgane en Julie een Dance For Your Life moeten dansen. De uitslag slaat in als een bom. Jurylid Dan Karaty wijst erop dat er dus afscheid moet worden genomen van Jorge of Malik, iets wat niemand had verwacht en waar hij duidelijk niet blij mee is. Waarschijnlijk is dit voor de jury de moeilijkste keuze van het seizoen tot nu toe. Na vijf prachtige Dance For Your Lifes valt de keuze op Jorge en Gill. Zij moeten vertrekken.

Juist de excentrieke Jorge kreeg deze avond de meeste lof van de jury. Zij hadden alle bewondering voor zijn muzikaliteit en veelzijdigheid. Gill was juist de danseres met vuur en passie, die goed wist te luisteren naar het jurycommentaar. Bovendien had Ish nog laten weten dat zijn hart zou breken als Gill niet door mocht gaan. Het was een grote klap om deze twee topdansers al in de vierde liveshow te moeten verliezen.

Auteur: Amanda Simons