Home » Reportage
liveshow 6, so you think you can dance, SYTYCD, Dan Karaty, Jan Kooijman, Ish, Min Hee

Liveshow zes neemt kijkje in het leven van SYTYCD-dansers

In liveshow zes van So You Think You Can Dance, die plaats vond op zondag 3 mei, leren we de top acht dansers beter kennen. In deze uitzending krijgen de kijkers filmpjes te zien uit het leven van de dansers. Hierdoor wordt een persoonlijk tintje gecreëerd. Daarnaast dansen de overgebleven deelnemers vier (!) keer - in twee groepschoreografieën van huischoreograaf Roy Julen, een zelfgemaakte Dance For Your Life en een duet. Dus genoeg verschillende dansen om van te genieten!

Dansers Dane en Manuella

Voorafgaand aan de koppeldans, dansen de dansers ieder een solo met ter introductie een persoonlijk kijkje in hun leven.

De eerste deelnemer vandaag is Dane. Hij komt uit een multiculturele, liefdevolle familie waarin dans hem met de paplepel is ingegoten. Hij is een grote inspiratiebron voor zijn gezin en vriendin, die allemaal vol lof over hem praten. Zijn broer treedt nu al in zijn voetsporen en is dankzij Dane begonnen te dansen en blijven dansen. Dane laat een geweldige solo zien, zoals van hem verwacht, in de Bollywoodstijl.

Vervolgens vertelt Manuella dat ze een moeilijke jeugd heeft gehad en op haar zestiende al het huis uit ging. Haar dansleraar Guy heeft altijd in haar geloofd en is ontzettend trots op wat ze bereikt heeft. De stabiliteit en warmte die ze niet heeft gekregen in haar jeugd, heeft ze gevonden in haar vriend Thomas. Met hem is zij nu heel gelukkig. Na haar krachtige solo, waarin haar levensverhaal is verwerkt, is het tijd voor de koppeldans met Dane.

Laurent Flament maakt deze week een choreografie voor dansers Dane en Manuella. Hij zegt ontzettend blij te zijn om met deze dansers te mogen werken. Dit is overigens geheel wederzijds. Samen laten de dansers een ijzersterke choreografie zien waarin Manuella de leiding heeft en ze Dane regelmatig optilt.

Dansers Fabio en Melanie

Italian boy Fabio komt uit een groot en warm nest waar iedereen voor elkaar klaar staat. Zo is zijn zus zijn persoonlijke kapster en dat komt goed uit want hij vindt het belangrijk netjes en fris voor de dag te komen. Daar hoort natuurlijk ook een goede outfit bij; zijn grote trots is zijn enorme schoenencollectie. Als hij SYTYCD wint koopt hij van de 25.000 euro 2500 schoenen… of waren het er 250? Gelukkig kan Fabio beter dansen dan rekenen ;-).

Ook danseres Melanie heeft een liefdevolle familie, met oma als haar grootste fan. Vroeger wilde Melanie musicalster worden, maar dansen lag haar toch beter dan zingen. Ze is erg perfectionistisch. Dit maakt haar soms onzeker. Gelukkig spreekt haar vader de wijze woorden: “Een illusionist houdt anderen voor de gek, een perfectionist zichzelf.”

Choreograaf Yves Ruth maakt een hiphopchoreografie voor dansers Fabio en Melanie waarin ze ook moeten acteren. Jurylid Ish noemt de choreografie de leukste dans van dit seizoen en is ook tevreden over de uitvoering van Fabio en Melanie.

Dansers Malik en Julie

De jongste danseres Julie zit nog op school. Haar docenten en klasgenoten zijn allemaal heel trots op haar. De keuze tussen ‘school’ of ‘dansen’ is voor haar nog niet vanzelfsprekend, maar gelukkig herinnert haar beste vriendin Julie eraan hoe graag ze dit altijd gewild heeft. Aanvankelijk wilde Julie een studie rechten gaan doen na de middelbare school, maar door SYTYCD gaat dat plan voorlopig de ijskast in.

Publiekslieveling Malik blijkt naast dansen verschillende talenten te hebben, zoals voetballen en rappen. Tot zijn achtste jaar heeft hij in Kenia gewoond, totdat zijn moeder besloot naar België te komen om hem een betere toekomst te kunnen bieden. Zijn grootste doel is zijn moeder gelukkig maken. Na het filmpje zet hij met zijn Afrikaanse solo het hele publiek en de jury weer eens op zijn kop.

Na een paar weken met andere dansers te hebben gedanst, doen Malik en Julie vanavond een tango van choreograaf Peter Bosveld. Jurylid Min Hee vindt het knap dat ze dit kunnen neerzetten, terwijl ze “binnen de tango allebei van nul komen”.

Dansers Fabian en Morgane

Danser Fabian heeft zijn dansmoves geleerd van zijn vader, die vroeger ook hiphop danste. Volgens zijn vader en zus krijgt Fabian veel aandacht van de dames, maar zelf lijkt hij dat niet door te hebben. Zijn oma is zo trots op hem dat ze spontaan in tranen uitbarst. Zoals altijd laat Fabian weer een spetterende hiphop solo zien. Deze wordt goed ontvangen door de jury. Jan Kooijman vindt Fabian de danser die het beste in staat is de smaak en kleur van een dansstijl eigen te maken.

Van danseres Morgane zien we wel een heel persoonlijk filmpje. Ze vertelt dat haar moeder kanker heeft. Helaas kan ze daardoor niet bij de liveshows aanwezig zijn, maar ze heeft met haar arts afgesproken dat ze wel naar de finale mag gaan. Reden genoeg dat Morgane er alles voor geeft die finale te bereiken. Het is te merken dat zowel dansers, juryleden, publiek en presentatoren diep respect hebben voor de manier hoe Morgane met de moeilijke situatie weet om te gaan.

Choreografe Isabelle Beernaert maakt weer, emotioneel gezien, een heftige moderne choreografie voor de dansers. De jury is laaiend enthousiast over de uitvoering van Morgane en Fabian. Volgens jurylid Dan Karaty leken de dansers wel een écht koppel en was het net alsof je meekeek in een persoonlijk moment tussen die twee.

Uitslag Zesde liveshow So You Think You Can Dance

Na nog een groepschoreografie van huischoreograaf Roy Julen en enkele gesprekken met familieleden van de dansers is het tijd voor de uitslag. Ook deze week ligt de uitslag volledig in handen van de kijkers. De jury kan niemand meer redden en ook de dansers kunnen elkaar niet meer helpen. Het doek valt helaas voor dansers Melanie en Dane.

Volgende week vindt de halve finale plaats, waarin de dansers Fabian, Malik, Fabio, Julie, Morgane en Manuella zullen strijden voor een plek in de finale.

Auteur: Amanda Simons

Meer inspiratie