Home » Reportage
So You Think You Can Dance 2015

Tweede liveshow So You Think You Can Dance maakt emoties los

Zondag 5 april vond de tweede liveshow van So You Think You Can Dance plaats. Ruim 1700 mensen waren aanwezig in de studio in Lint (België) om tien nieuwe dansers te supporten. Vijf nieuwe koppels lieten vijf fantastische choreografieën zien onder luid gejuich van het publiek. Helaas moesten, net als vorige week, maar liefst drie dansers het veld ruimen: Andrew, Kevin en Leen. Na de uitzending barstte de discussie los op social media, over zowel de uitslag, als de vernieuwingen van SYTYCD.

Dansers Fabian en Melanie

Dansers Fabian en Melanie bijten het spits af met een strakke hiphopdans van choreograaf Vincent Vianen. Volgens jurylid Dan Karaty heeft de choreografie een ontzettend hoge moeilijkheidsgraad en is het beter dan beiden hiphop duetten van vorige week. Een groot compliment! In de zaal hadden beiden dansers een hoop enthousiaste fans meegenomen. Ook thuis blijken er veel supporters van hen te zitten, want ze mochten meteen door naar de liveshow van volgende week.

Dansers Andrew en Leen

Als tweede dansen latindansers Andrew en Leen met een primeur in SYTYCD: Tapdans! Ook in andere landen waar SYTYCD wordt uitgezonden was deze stijl nog nooit voorbijgekomen. Met een reden volgens Dan Karaty, want tap is een ongelofelijk moeilijke stijl. Ondanks dat hij vond dat choreografe Gemma Blower het erg makkelijk heeft gehouden, vond hij dat de dansers het fantastisch hebben gedaan. De meningen van juryleden Min Hee en Ish waren verdeeld. Terwijl Ish zijn voorkeur had voor Leen, vond Min Hee dat Andrew het beter had gedaan. Beiden zijn later in het programma terug te zien met een Dance for your Life.

Dansers Dieter en Nina

Dieter en Nina zijn vervolgens aan de beurt met een choreografie van Laurent Flament. Respect gaat uit naar Nina, die tijdens de repetities haar rib gebroken heeft, maar toch het podium opging. Volgens jurylid Jan Kooijman, die zelf ooit een rib heeft gekneusd, doet dat ontzettend pijn. Ondanks dat haar pijn soms te zien was vond hij dat het duo het goed heeft gedaan. Het publiek is het daarmee eens want Dieter en Nina zien we volgende week terug in de derde liveshow.

Dansers Roger en Manuella 

Daarna is de beurt aan Roger en Manuella met wederom een primeur in de show: nieuwe choreografe Julie Magneville. Zij bewijst zichzelf meteen met een prachtige moderne choreografie. De jury is ook vol lof over dansers Roger en Manuella. Manuella wordt zelfs door Jan Kooijman de beste dansers van het programma genoemd. Roger laat zien, net als zijn beste vriend Malik vorige week, dat hij naast hiphop ook andere stijlen aankan. Toch krijgen zij niet genoeg stemmen van het publiek en moeten ze een Dance for your Life doen.

Dansers Kevin en Gill

Als laatste zijn Kevin en Gill aan de beurt met een swingende cha cha van choreografen Koen en Roemjana. De choreografie bevat veel lastige lifts. De jury was niet zo te spreken over de techniek van de dansers maar geven toch credits voor de energie en uitstraling. Helaas moeten ook deze dansers zich nog een keer bewijzen in een Dance for your Life.

Dance for your life SYTYCD

De dansers Andrew, Roger en Kevin en danseressen Leen, Manuella en Gill moeten zichzelf nog een keer bewijzen in de beruchte Dance for your life. Alle zes laten ze zichzelf van hun beste kant zien in hun eigen stijl met zelfgemaakte choreografie. Helaas kan de jury maar twee vrouwen en een man redden en dat zijn Roger, Manuella en Gill. Voor Andrew, Kevin en Leen houdt het SYTYCD avontuur hier op.

Discussies social media over uitslag en nieuwe concept SYTYCD 2015

Net als vorige week was de uitslag heftig. Omdat er vorige week twee vrouwen geëlimineerd werden, moesten er deze week twee mannen uit. Wederom kreeg niemand van de afvallers een afscheidsfilmpje waardoor de uitzending erg abrupt eindigde. Voor de Twitteraars en Facebookers ging So You Think You Can Dance nog lang door, want er werd veel commentaar gegeven op de uitslag en de vernieuwingen in het programma. Over het algemeen was men het er niet mee eens dat Andrew en Leen een lastige stijl als tap kregen, terwijl andere dansers zich van hun beste kant konden laten zien in hun eigen stijl. Hier een aantal voorbeelden van reacties:

“Sorry maar vond het niet correct dat de latin dansers weer aan de kant gezet worden. Tapdance voor de eerste keer in de wedstrijd en in het begin van de wedstrijd terwijl hiphoppers hun discipline mogen dansen! Gelijke kansen graag! Andrew en Leen hadden nog veel te bieden!”

“Indien ze latin hadden gekregen hadden ze iedereen naar huis gedanst! Oneerlijk die tapdans!”

“Onterecht in mijn ogen, de tapdansers er al dadelijk uit.. De tap is nieuw en veel zwaarder als de andere stijlen.. zij hadden beide veel meer te bieden. Jammer dat er niet naar het totaalpakket wordt gekeken.”

Ook op de vernieuwingen in het programma werd veel gereageerd. Veel kijkers vinden het jammer dat de eerste twee liveshows zijn gesplitst in tweeën. De uitslag wordt daardoor beïnvloed en de uitzending duurt erg kort. De Bootcamp duurde ook maar één aflevering. Als kijker krijg je niet veel tijd de dansers beter te “leren kennen”. Social media gebruikers geven aan dat graag te zouden willen omdat ze wel erg enthousiast zijn over de top 20 van dit jaar.

Auteur: Amanda Simons

Meer inspiratie