Fusion

Fusion is het vermengen van culturen en dansstijlen. Alle samenwerkingen zijn daarbij mogelijk, denk bijvoorbeeld aan breakdance met capoeira, Indiase tempeldans met buikdans, tango met moderne dans, salsa met jazzdans, et cetera. Vaak wordt moderne dans gebruikt bij het fuseren van twee of meer dansstijlen.

Niet-westerse dansen zijn toegankelijker geworden sinds mensen gemakkelijker de hele wereld over reizen. Immigratie en media zoals internet en tv brengen verre, exotische culturen dichterbij. Werelddans wordt allang niet meer alleen uitgevoerd door mensen met dezelfde culturele achtergrond. Iedereen met interesse in werelddans kan deelnemen, ongeacht de culturele achtergrond. Je hoeft niet per se Indiaas te zijn om een Indiase tempeldans uit te oefenen of Afrikaans om je uit te leven met Afrikaanse dans. Daarnaast ontstaan er allerlei mengvormen die een nieuwe danstaal opleveren.

Fusion wordt tegenwoordig veel gebruikt in hedendaagse dans. Daarnaast halen dansers en choreografen tegenwoordig niet alleen inspiratie uit bestaande danstechnieken maar onderzoeken ze ook andere mogelijke manieren van bewegen, zoals tai chi (Chinese vechtkunst) of capoeira (Braziliaanse vechtsport) en acrobatiek. Aan de hand van improvisaties ontwikkelen ze een unieke, nieuwe bewegingsstijl. Een opvallende kenmerk van fusion is dat dansers vaak gebruikmaken van hun stem, door middel van zingen, roepen, fluiten.

Bron: MBO Dans Goes
Reportage - 14 okt 2015

Bij MBO Dans Goes is elke student anders, heeft zijn of haar eigen unieke danskwaliteiten en dat vinden wij juist te gek! Ons onderwijs is gericht op een sterke (danstechnische) basis en wij vinden de persoonlijke ontwikkeling van de studenten heel belangrijk.

Foto: Ben van Duin - de KISS moves
Nieuws - 23 sep 2015

In november 2015 viert dansgezelschap de KISS moves haar tienjarig jubileum met de dansvoorstelling 'WHY are YOU?- 10 jaar FUSION danstheater'.

Shimmy Shake Festival
Nieuws - 18 sep 2015

Urban dance en buikdans komen samen tijdens het Shimmy Shake Festival in Rotterdam. Van 13 tot en met 15 november zijn er drie avondvullende shows te zien waarin de oude tradities van het buikdansen vertaald worden.

Nieuws - 17 jul 2015

Op zaterdag 18 juli houdt Changing Lives Through Dance (CLTD) hun laatste Summer Delight workshop dag. Tussen 11:00-16:30u worden er vier workshops gegeven: Hip Hop, Dance Fusion, Moderne Dans en Chakra Loop Meditation.

Nieuws - 11 mei 2015

Shimmy Shake Talent Show belooft een gezellige middag te worden waarbij het publiek wordt verrast met geweldige, nooit eerder geziene fusion buikdans acts, waar de vrouwelijke energie, creativiteit en het plezier in dansen van af spat.

Nieuws - 8 jul 2014

In augustus wordt het jaarlijkse internationale evenement World Dance Movement in Amsterdam gehouden. Tijdens dit evenement geven bekende internationale dansdocenten danslessen, die geschikt zijn voor intermediate, advanced en professionele dansers. De lessen kunnen gevolgd worden bij de Chassé Dance Studios.

Abonneren op Fusion