Dansmakers Amsterdam

Dansmakers Amsterdam begon in 1993 als DansWerkplaats Amsterdam (DWA). Van een danswerkplaats ontwikkelde DWA zich tot dans productiehuis met presentatie mogelijkheden. Als talentontwikkelaar staat Dansmakers voor onderzoek, productie en presentatie; een productiehuis met podium waar makers kunnen zoeken, falen en schitteren. Dansmakers is een open haven waar makers en publiek elkaar kunnen ontmoeten. Naast de drie pijlers biedt Dansmakers facilitaire ondersteuning en promotie aan makers die buiten de Artist in Residence vallen maar die ook talent en kwaliteit vertegenwoordigen. 

Dansmakers Amsterdam

In 2011 verhuisde het productiehuis naar een oud industrieel gebouw aan het IJ in Amsterdam Noord, dat ooit diende als Stork fabriek en nu plek biedt aan de creatieve industrie. Dansmakers wordt structureel gesubsidieerd door Gemeente Amsterdam, daarnaast wordt ons podium ondersteund door het Fonds Podiumkunsten. 

Dansmakers is presenting partner van Aerowaves, een grensoverschrijdende Europees dansvoorstelling netwerk voor opkomende choreografen. Daarnaast maakt Dansmakers deel uit van het European Dancehouse Network: EDN. De producties van Dansmakers Amsterdam zijn regelmatig in het buitenland te zien.

Bestuur van Dansmakers Amsterdam:

  • Erik Akkermans
  • Roger Dayala
  • Jarrod Francisco
  • Liesbeth Bijvoet

Directie van Dansmakers Amsterdam:

  • Suzy Blok
  • Ger Jager

Dansmakers Amsterdam faciliteert onderzoek

Voor de ontplooiing van jong choreografisch talent is onderzoek van groot belang. Tijdens onderzoeksprojecten krijgen choreografen de tijd om aan een vooraf bepaald concept te werken en dit te presenteren. Op deze manier kan het publiek in gesprek met de maker reflecteren op wat ze gezien en ervaren hebben. Hiermee kan het publiek zich verdiepen in het werk van de maker en zelf betrokken raken bij het onderzoek. Dansmakers biedt circa acht residencies van ongeveer vijf weken per jaar aan zowel Nederlandse als internationaal getalenteerde nieuwe makers.

Makers Intensive en Interactive Content Workshop

De Makers Intensive, is een compacte werkperiode waarin een aantal makers met crew de studio’s in gaan en van elkaar leren door dagelijkse feedback, coaching en samenwerking. Externe professionals worden uitgenodigd voor de feedback en coaching. Na afloop van deze periode is er een presentatie waar de makers feedback ontvangen van elkaar en van het publiek. Vaak ontwikkelt het werk begonnen tijdens de Makers Intensive zich later in het proces in een productie. 

Ook de Interactive Content Workshop valt onder de pijler onderzoek. In deze workshop zal meer verdieping in het maakproces van een maker worden geboden vanuit verschillende perspectieven en disciplines. 

Naast deze onderzoeksmogelijkheden vinden er bij Dansmakers ook andere activiteiten plaats, zoals: lezingen, symposia, paneldiscussies, workshops en lessen.

Productiehuis Dansmakers Amsterdam

Dansmakers Amsterdam is het dans productiehuis met zijn eigen podium. Voortkomend uit de Makers Intensive, de onderzoeksprojecten, residencies en samenwerkingen met andere (internationale) instellingen of gestart door Dansmakers Amsterdam en de makers, worden er minstens vier (co-) producties per jaar ontwikkeld. 

Jaarlijks organiseert Dansmakers ook een festival voor jong nationaal en internationaal talent. Dit gebeurt in samenwerking met theaters als Bellevue, Melkweg theater, SSBA Salon, en anderen. Dansmakers Amsterdam ondersteunt hedendaagse choreografen die voor zowel het jonge publiek als voor het brede publiek werken. 

Dansmakers aan het IJ

Bij Dansmakers aan het IJ, het theater dat behoort tot Dansmakers Amsterdam en andere locaties, zoals theaters in Nederland en in het buitenland als ook festivals, krijgen de makers van Dansmakers de mogelijkheid om hun werk aan het publiek te presenteren. Daarnaast staat Dansmakers aan 't IJ ook ter beschikking voor montage en presentatie van interne en externe producties. In 2013 organiseerde Dansmakers 155 voorstellingen in Amsterdam. In Nederland en in het buitenland en bereikte zo 30.000 mensen.

ICK Dansmakers
Nieuws - 7 dec 2020

Groot nieuws in de danswereld. Nieuwe makers kunnen nu naar een nieuw productiehuis voor dans: ICK Artist Space.

Nieuwe lichting Dansmakers talent
Nieuws - 1 aug 2019

Een van drie gescoute choreografen maakt kans op het Moving Forward traject, daarnaast is ook de nieuwe lichting New Adventures bekend.

dans subsidies AFK amsterdam
Nieuws - 14 dec 2018

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft op 11 december de toekenningen van zijn Tweejarige subsidies bekend gemaakt.

Moving Forward traject Andreas Hannes
Nieuws - 11 dec 2018

Het Moving Forward traject 18/19 zal doorlopen worden door Andreas Hannes. Deze net afgestudeerde choreograaf laat dansers graag huppelen.

Manifest voor zachtheid
Reportage - 4 okt 2018

Sigrid Stigsdatter studeerde in 2017 af (SNDO) met haar solo Remembrane. Daarmee werd ze geselecteerd Moving Forward Traject. En viel ze ook bij ons op.

New adventures: Nu kan ik mezelf zijn!
Reportage - 10 sep 2018

Voor het residentieprogramma New Adventures trok Dansmakers Amsterdam begin dit jaar danseres Keren Rosenberg aan.

Remembrane - Sigrid Stigsdatter Mathiassen. Foto: Matija Lukic
Nieuws - 14 nov 2017

Stigsdatter Mathiassen is geselecteerd voor een residentie-traject geïnitieerd door Dansmakers Amsterdam en ondersteund door vijf Nederlandse danshuizen.

In Search of a Title van Evangelos Biskas V. Foto Thomas Lenden
Interview - 11 okt 2017

Door maar liefst vijf productiehuizen komt Evangelos Biskas V onverwacht in een carrièrestroomversnelling terecht. Een interview uit ons komend nummer.

Reportage - 6 dec 2016

Choreografe Marie Goeminne maakt met haar nieuwste voorstelling Have I Been Here Before een meditatie over de dood. ‘In alles leeft de dood, toch willen we er vaak niet aan.’

Portret Joost Groeneboer. © Dans Magazine
Blog - 3 nov 2016

De subsidies zijn weer verdeeld. Over de keuzes van de subsidiecommissies valt te twisten, maar twee ontwikkelingen baren onze hoofdredacteur zorgen.

Pagina's

Abonneren op Dansmakers Amsterdam