dans subsidies AFK amsterdam

Geen subsidies voor Danswerf, wel voor Dadodans

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft op 11 december de toekenningen van zijn Tweejarige subsidies bekend gemaakt. Er is geld voor onder meer Dadodans, TENT circustheater producties en dans- en performanceplatform BAU. 15 anderen, waaronder netwerkorganisatie Danswerf, vallen buiten de boot.

De Tweejarige subsidies van het AFK zijn bedoeld voor Amsterdamse culturele organisaties die minimaal twee en maximaal zes jaar bestaan. Met het geld kunnen zij zich gedurende twee jaar gericht ontwikkelen en professionaliseren. Van de 33 aanvragen heeft het Amsterdamse fonds er achttien gehonoreerd. Er was 1 miljoen euro per jaar te verdelen.

Onvoldoende voor dansnetwerk

Opvallend is het negatieve subsidiebesluit voor Danswerf. Deze nieuwe Amsterdamse netwerkorganisatie wil talentontwikkelingsprojecten gaan uitvoeren en coördineren, met grote coalitiepartners als Het Nationale Ballet, ISH, Dansmakers en de Academie voor Theater en Dans. De ontwerpfase werd gefinancierd uit een innovatiesubsidie van het AFK. Danswerf’s aanvraag voor de tweejarige subsidie werd echter als onvoldoende beoordeeld kijkende naar de artistieke kwaliteit en zakelijke visie.

De subsidies gaan nu naar genres die in het Kunstenplan van Amsterdam nog relatief weinig aan bod komen, zoals circustheater (TENT circustheater producties) en hedendaagse dans voor een (zeer) jonge doelgroep (Dadodans).

Geld voor educatieve dans

Het AFK kent jeugddansgezelschap Dadodans 46.000 euro toe. Artistiek leider Gaia Gonnelli was van 2013 tot 2016 artist-in-residence bij Dansmakers Amsterdam. Met Dadodans maakt zij voorstellingen voor kinderen van twee tot acht jaar. Het jonge publiek wordt uitgenodigd om mee te dansen en de eigen bewegings mogelijkheden te ontdekken. In 2017 won het gezelschap de Prijs voor Jong Publiek van de Nederlandse Dansdagen met de voorstelling Papier, waarin dansers op reis gaan in een landschap van papier. Dadodans zal in de periode 2019-2020 jaarlijks een nieuwe theaterproductie realiseren en bestaand werk omvormen tot schoolvoorstellingen.

Zie hier alle besluiten ten aanzien van de Tweejarige subsidies. 

Meer inspiratie