Ballet de l'Opéra de Paris

Het Ballet de l'Opéra national de Paris, oftewel Parijse Operaballet, is een integraal onderdeel van de Opéra national de Paris en het oudste nationale balletgezelschap. Samen met het Londense Royal Ballet en het Moskouse Bolsjojballet wordt het gezelschap gezien als een van de drie meest vooraanstaande balletgezelschappen ter wereld. In de 17e en 18e eeuw vormde de Koninklijke Academie voor Dans, een voorloper van het Ballet, de bakermat voor academische dans.

Leiding en sterdansers

Het gezelschap staat sinds augustus 2016 onder leiding van Aurélie Dupont. Het gezelschap bestaat uit 154 dansers, waaronder 17 danseurs étoiles (sterdansers). De belangrijkste dansers geven maar liefst 180 voorstellingen per jaar, voornamelijk in het Palais Garnier.

Prestigieuze academie

De dansacademie van het gezelschap is haast net zo prestigieus. École de danse de l'Opéra national de Paris wordt als de beste dansschool van de wereld beschouwd. De school bestaat sinds 1713 en haar leerlingen hebben 20 Benois de la Danseprijzen gewonnen. Toelating tot en afstuderen bij deze dansschool is vrijwel een vereiste om tot het Parijse Opera Ballet te kunnen toetreden. Door het hoge niveau van de school en het grote aantal afgestudeerden die voornamelijk Frans zijn, is het aantal buitenlanders in het Parijse Opera Ballet klein.

Swan Lake Bath Ballet als moderne quarantaine versie van Swan Lake.
Nieuws - 20 jul 2020

Swan Lake krijgt een moderne quarantaine versie: Swan Lake Bath Ballet!

sergei polunin instagram ballet bad boy
Nieuws - 16 jan 2019

Onlangs plaatste Polunin een reeks vreemde berichten op Instagram, waaronder een seksistische en homofobe tirade.

Jewels
Nieuws - 8 dec 2016

Het ballet Jewels bestaat in 2017 vijftig jaar. Om dat te vieren maakte het Lincoln Centre 30 november 2016 bekend dat drie topballetgezelschappen het podium gaan delen, lees hier welke dat zijn. 

Russisch Ballet © Зимин Василий геннадиевич (Own work (Собственное фото)) via Wikimedia Commons
Nieuws - 25 nov 2016

De Franse voormalig sterdanser Laurent Hilaire neemt het stokje over van de Russische Igor Zelensky. Vanaf 1 januari 2017 treedt Hilaire aan als artistiek leider van het Stanislavsky Ballet uit Moskou.

Wisseling van de wacht, Aurelie Dupont en Benjamin Millepied - persbijeenkomst 4/2/16, Parijs. Foto: Chesnot/Getty Images
Nieuws - 16 feb 2016

De Franse ster-choreograaf Benjamin Millepied vertrekt wegens "persoonlijke redenen" bij het Ballet van de Opera van Parijs, amper een jaar nadat hij daar artistiek directeur is geworden.

Abonneren op Ballet de l'Opéra de Paris