Jewels

Grootste samenwerking in de balletgeschiedenis met Jewels

Het ballet Jewels van choreograaf George Balanchine bestaat in 2017 vijftig jaar. Om dat te vieren maakte het Lincoln Centre 30 november 2016 bekend dat drie topballetgezelschappen het podium gaan delen. Het New York City Ballet, het Bolsjoj Ballet uit Moskou en het Ballet van de Opera van Parijs gaan samen op het Lincoln Center Festival het ballet Jewels dansen.

De balletvoorstellingen zijn te zien van 20 tot en met 23 juli 2017. De grootse uitvoering van Jewels zal op hetzelfde podium staan als de oorspronkelijke première in 1976. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat Jewels door drie verschillende balletgezelschappen wordt gedanst. Maar nooit eerder waren de dansgezelschappen zo internationaal verspreid. En goed nieuws: voor balletliefhebbers die niet aanwezig kunnen zijn wordt er waarschijnlijk een livestream uitgezonden. 

Edelsteen symbool voor balletgezelschappen

Jewels is zo geschikt voor de internationale samenwerking, doordat het ballet geen verhaal heeft. Hierdoor kan elk balletgezelschap zijn eigen draai eraan geven. Het ballet is opgedeeld in drie losstaande aktes, waarvan elk balletgezelschap een zal vertonen.

Tijdens de  nieuwe première zal het Ballet van de Parijse Opera ‘emeralds’ opvoeren. De elegantie in deze akte is een symbool voor de jaren dat Balanchine in het romantische Frankrijk leefde. ‘Rubies’ wordt vertoond door het New York City Ballet en toont de jazzy Amerikaanse stijl. De akte ‘Diamonds’ blijft over voor het Bolsjoj Ballet en laaf het classicisme zien dat Balanchine in Rusland leerde kennen. Tijdens de balletuitvoering zullen New York City Ballet en het Bolsjoj Ballet afwisselend ‘Rubies’ en ‘Diamonds’ dansen.

Elk ballet toont zijn eigen nationaliteit

Elk balletgezelschap zal voor de speciale uitvoering van Jewels zijn eigen kostuums meebrengen. Elk van een andere kostuumontwerper. Daarnaast voert elke balletgezelschap zijn eigen versie op van het balletstuk. Hierdoor kan elk land zijn eigen interpretatie van Jewels tonen en ontstaan er contrasten in het ballet.

De techniek en belichting zullen wel bij elke akte gelijk zijn. De sets van de huidige New York City Balletproductie zullen tijdens de jubileum optredens worden gebruikt. Wie de rollen in het ballet zullen vertolken en de definitieve akteverdeling na de première, zal later bekend worden gemaakt. 

Meer inspiratie