Jewels George Balanchine

Jewels fonkelend kroonjuweel van George Balanchine

De balletvoorstelling Jewels van het Nationale Ballet is van 12 tot en met 26 februari 2015 te zien in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

 Jewels van George Balanchine

Vrouwelijke glamour en de glamour van juwelen worden samengesmolten tot een fonkelend balletdrieluik: Emeralds, Rubies en Diamonds. Met zijn choreografie prijst de meesterchoreograaf George Balanchine  de drie dynamische balletstijlen uit Frankrijk, Amerika en Rusland. Het elegante Franse ballet koppelt Balanchine aan Emeralds - de smaragd - en hij vormt een choreografie op de muziek van Gabriel Fauré. Het tweede onderdeel van het drieluik Rubies refereert naar de robijn en de energievolle Amerikaanse Broadway en jazz. Balanchine combineert dit met de muziek van Stravinsky: Capriccio for Piano and Orchestra. Het slotstuk betreft Diamonds – de diamant – op de muziek van Tsjaikovski en vormt het meesterlijke pracht en praal als ode aan het tsaristische hof en het Marijinski Theater.

Juwelen inspiratie voor Balanchine

Balanchine vond inspiratie in de vitrines van juwelier Van Cleef & Arpels gelegen in de Fifth Avenue in New York. Hij werd overweldigd door de pracht van de etalages met diamanten, smaragden en robijnen.  In het midden van elke etalage bevond zich een diadeem, door een gevoel van schoonheid en herinnering aan de tsaar, bedacht Balanchine zijn enthousiasme te uitten in een driedelig juwelenballet. In samenwerking met beeldend kunstenaar Toer van Schayk en kostuumdesigner Barbara Karinska, ontstond de geboorte van Jewels. De onovertroffen schoonheid van de edelstenen zijn terug te vinden in de choreografie, de authentieke kostuums en het symbolische decorontwerp.

Over George Balanchine

Rond 1924 werkte George Balanchine als balletmeester en choreograaf van de legendarische Ballet Russen in Parijs. Hij ontwikkelde zich al eerder in de wereld van ballet als danser in Sint-Petersburg, maar besloot choreograaf te worden naar aanleiding van een knieblessure. Na Parijs reisde Balanchine naar Amerika, waar hij wereld beroemd werd als aanvoerder van het door hem opgerichte New York City Ballet. Zijn samenwerking met vooraanstaande componisten en zijn muzikaliteit is waar velen hem mee identificeren.

Meer inspiratie