Russisch Ballet © Зимин Василий геннадиевич (Own work (Собственное фото)) via Wikimedia Commons

Ex-sterdanser Laurent Hilaire wordt artistiek leider Stanislavsky Ballet

De Franse voormalig sterdanser Laurent Hilaire neemt het stokje over van de Russische Igor Zelensky. Vanaf 1 januari 2017 treedt Hilaire aan als artistiek leider van het Stanislavsky Ballet uit Moskou. Zelensky blijft aan als adviserend artistiek leider bij het balletgezelschap gedurende het resterende speelseizoen.

De Russische media maakten 20 november 2016 Hilaire’s aantreden bekend. Dat Zelensky de taak van artistiek leider op iemand anders overdraagt is geen verrassing. In oktober 2016 nam hij het Bayerisches Staatsballett in München over. Sindsdien ligt zijn aandacht meer bij het Duitse gezelschap, dan bij het Russiche Stanislavsky Ballet.

Laurent Hilaire gepromoveerd door Rudolf Rureyev

Het is voor velen een verassing dat het Russiche Stanislavsky Ballet Hilaire koos als zijn nieuwe artistiek leider.  De ex-danser danste zijn gehele carrière in Frankrijk. Hilaire begon op zijn zeventiende als danser in het corps de ballet van het ballet van de Parijse Opera. Zes jaar later promoveerde Rudolf Nureyev Hilaire van solist tot etoile, de hoogste rang in het Franse ballet. De rang van premier danseur, die tussen de twee rangen ligt, sloeg hij over.  

Hilaire is sinds 2005 naast danser ook balletmeester bij het ballet van de Parijse Opera. Twee jaar later besloot hij enkel actief te blijven achter de schermen van het ballet. Dit resulteerde in 2011 tot de rol van mede-artistiek leider van het Parijse Opera Ballet.

De Franse roots van Laurent Hilaire in Rusland

Hilaire geeft toe dat er een groot verschil ligt tussen de Franse roots van zijn artistiek leiderschap en de identiteit van het Russische Stanislavsky Ballet. Desondanks waardeert en respecteert hij de tradities van het Russische balletgezelschap. Al voegt hij er wel aan toe dat hij vooral vooruit blijft kijken. Hoe het dansprogramma voor het Stanislavsky Ballet er in de toekomst uit gaat zien is nog afwachten. Maar de kans is groot dat Hilaire met vernieuwde plannen komt. 

Meer inspiratie