sergei polunin instagram ballet bad boy

Sergei Polunin in diskrediet door seksistische berichten

Balletdanser Sergei Polunin heeft een roemruchte reputatie. Hoewel hij op vroege leeftijd als dansgenie werd bestempeld, kan zijn controversiële gedrag zijn carrière nog wel eens in gevaar brengen. Onlangs plaatste Polunin een reeks vreemde berichten op Instagram, waaronder een seksistische en homofobe tirade. ‘Mannen zouden mannen moeten zijn’, beweert de balletdanser. Door het bericht is hij niet meer welkom als gastdanser bij het Parijse Opera Ballet.

Protest van balletdansers

De ophef rondom Polunin heeft het Parijse Opera Ballet in verlegenheid gebracht. Op 10 januari 2019 maakte het dansgezelschap nog trots bekend dat Polunin als gast zou optreden in een nieuwe opvoering van Nureyev’s Zwanenmeer. Franse balletdansers reageerde echter meteen met verontwaardiging op de Instagram-posts. Coryphée Adrien Couvez: ‘Ons gezelschap draagt waarden van respect en tolerantie uit! Die man heeft hier niets te zoeken!’ Artistiek directeur Aurélie Dupont maakte maandag bekend dat Polunin niet meer welkom is bij het gezelschap. Het is nog niet bekend wie nu de rol van Prins Siegfried zal vertolken. 

Tirades op Instagram

In december bracht Polunin zichzelf al in diskrediet in zijn geboorteland Oekraïne. Hij maakte bekend dat hij een Russisch staatburger was geworden. Vervolgens plaatste hij op Instagram foto’s van een nieuwe tattoo: het hoofd van de Russische president Poetin, prominent op zijn borstkas. Zo is hij gegarandeerd op de zwarte lijst van de Oekraïense geheime dienst terecht gekomen.

Buiten Oekraïne ontstond de meeste  verontwaardiging door Polunin’s tirade over mannen en vrouwen. ‘Een man zou een man moeten zijn en een vrouw een vrouw,’ staat er in het Instagram-bericht, ’(...) Man wat is er mis met je? Vrouwen proberen nu de rol van de man over te nemen omdat je ze niet neukt en omdat je beschamend bent.’ Zeker in de balletwereld, waar veel homoseksuele mannen zich juist geaccepteerd voelen, roepen deze uitlatingen woedende reacties op.

Tegelijkertijd maken fans zich zorgen om de getalenteerde danser. De onsamenhangende berichten zouden kunnen betekenen dat hij mentaal instabiel is. Sommige fans zijn er van overtuigd dat de berichten helemaal niet door Polunin zijn geschreven. Zij argumenteren dat Polunin normaal perfect Russisch en Engels schrijft. Zijn account moet volgens hen daarom wel zijn overgenomen door een manager of zelfs de Russische regering.

Getroebleerde danser

Is Polunin nu echt te controversieel geworden? ‘Bad boy’ Polunin verliet in 2012 abrupt het British Royal Ballet. Ook heeft hij een verleden met drugs- en alcoholverslaving. Ondanks of juist door zijn onberekenbare en eigenzinnige gedrag wist hij echter een comeback te maken. Zeker de laatste jaren won Polunin aan populariteit, mede door een documentaire die over zijn leven gemaakt is. Vorig jaar verscheen hij in twee films, en in ons land trad hij op op Lowlands. Het is afwachten wat het volgende bericht van de getroebleerde danser zal zijn. En of andere dansers nog iets met hem te maken willen hebben.

Meer inspiratie