Paul Lightfoot

Paul Lightfoot (Kingsley, Engeland, 1966) volgde zijn dansopleiding aan The Royal Ballet School in Londen. Hij werd in 1985 aangenomen bij Nederlands Dans Theater 2 en stroomde twee jaar later door naar Nederlands Dans Theater 1. Hij was een van de boegbeelden van het gezelschap en danste tot 2008 in nieuwe creaties van vaste choreografen Jiří Kylián en Hans van Manen en talloze gastchoreografen.

Tijdens zijn danscarrière begon hij met choreograferen en maakte samen met León hij vele werken voor NDT. In 1988 maakte hij zijn eerste workshopballet, waarna een jaar later The Bard of Avon volgde, dat, ondanks betrokkenheid van León, aanvankelijk (net als een aantal daaropvolgende werken) geheel aan hem werd toegeschreven. Lightfoot is sinds september 2011 artistiek directeur van NDT. Naast zijn functie als artistiek directeur, is hij ook huischoreograaf van Nederlands Dans Theater.

 

NDTV presenteert twee dansfilms. Still uit film She Remembers
Nieuws - 15 jul 2020

NDTV presenteert twee filmpremières ter afsluiting van 60-jarige jubileumseizoen: Standby en She Remembers.

Nominaties Zwanen 2019 bekend
Nieuws - 27 jun 2019

Festival de Nederlandse Dansdagen (NDD) presenteert met trots de genomineerden voor de VSCD- Dansprijzen: de Zwanen.

paul lightfoot nederlands dans theater ndt vertrek choreograaf artistiek directeur sol leon
Nieuws - 27 nov 2018

Paul Lightfoot stopt als artistiek directeur bij het Nederlands Dans Theater. In 2020 zal hij zich opnieuw wijden aan zijn werk als choreograaf.

Balletgala van Stichting Danserfonds '79 Ted Brandsen
Nieuws - 14 nov 2018

Tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 wordt Brandsen geëerd voor zijn inzet bij Het Nationale Ballet.

Stil uit Podium Dans met Nanine-Linning
Nieuws - 10 mrt 2017

Podium Dans is een nieuw wekelijks dansprogramma op NPO Cultura waarin choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland aan het woord komen.

Spiritwalking
Review - 12 dec 2016

Groene appels. Zwarte pakken. Witte dansvloer. Zwarte dansvloer. Rode dansvloer. Een gigantische silo. Het is onduidelijk waar de reis van Spiritwalking van het Nederlands Danstheater naartoe gaat. Gezien: 8 december 2016

 

Nieuws - 13 nov 2014

Dit najaar danst NDT2 de jubileumvoorstelling van Léon en Lightfoot.

Review - 6 nov 2014

Dinsdagavond 4 november ging in Theater aan het Spui in Den Haag de jubileumvoorstelling van Léon en Lightfoot in première, gedanst door NDT2. Choreografenduo Paul Lightfoot en Sol Léon werkt samen sinds 1991 en sinds 2002 als huischoreografen van het Nederlands Dans Theater.

Nieuws - 10 okt 2014

Nog 5 dagen, dan gaat het nieuwe nummer van Dans Magazine in productie! Daarom 5 redenen om nu een abonnement te nemen en dit oktobernummer niet te missen.

Nieuws - 2 sep 2014

Introdans viert in zijn 43ste seizoen opnieuw feest! In 2014 bestaat het Introdans Ensemble voor de Jeugd 25 jaar. Dit gezelschap brengt sinds 1989 voorstellingen voor het hele gezin in binnen- en buitenland. Werken van topchoreografen worden bijeen gebracht in afwisselende programma’s.

Pagina's

Abonneren op Paul Lightfoot