Nils Christe

Choreograaf Nils ChristeNils Christe (Rotterdam, 1949) heeft een rijke achtergrond op dansgebied. Hij begon als danser bij het Nederlands Dans Theater en hij was van 1986 tot 1992 artistiek leider van het Scapino Ballet in Rotterdam. Ondanks zijn diversiteit is Christe een choreograaf in hart en nieren.

Nadat Nils Christe zijn dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie heeft afgerond, begint hij zijn danscarrière bij het Nederlands Dans Theater (NDT), een dansgezelschap waar hij vijftien jaar lang bij op de planken staat. Hij maakt er ook zijn eerste choreografie en creëert er tot zijn vertrek in 1982 twaalf balletstukken voor het NDT, waaronder het succesvolle Quartet 1.

Choreograaf Nils Christe

Christe is vanaf 1981 verbonden aan dansgezelschap Introdans, waar hij zowel voor het jeugdensemble als voor de volwassen groep dansstukken schrijft. Anno 2014 heeft hij meer dan twintig choreografieën voor Introdans op zijn naam staan voor beide leeftijdsgroepen, zoals Four sea interludes (1986), Diner Dansant (1999), Tromba Lontana (2002), Two Sections (2006) en Le Sacre du Printemps (2011). Ook schrijft Christe de dansvoorstelling La Notte (1986) speciaal voor dansechtpaar Han Ebbelaar en Alexandra Radius en maakt hij werken voor De Rotterdamse Dansgroep en Het Nationale Ballet.

Samenwerking dansgezelschappen Nils Christe

Zijn samenwerking met dansgezelschappen limiteert zich niet tot Nederland. Christe heeft onder andere samengewerkt met Het Nationale Ballet in Finland, het ballet van de Opéra de Paris, operahuis Staatsoper in Hannover, het English National Ballet, het Queensland Ballet, Oper Am Rhein, het Washington Ballet, het Singapore Dance Theatre Hong Kong Ballet en het Ballet Contemporáneo del Teatro San Martín in Buenos Aires.

Choreografieprijzen Nils Christe

Zijn balletchoreografie Quartet 1, die hij schreef voor Het Nationale Ballet, wint de eerste prijs tijdens de Choreografen Wettbewerb (wedstrijd) in Keulen. Stichting Dansersfonds ’79 beloont hem in 2005 met de Prijs van Verdienste en zijn in 2011 uitgebrachte choreografie Le Sacre du Printemps wordt genomineerd voor een Zwaan in de categorie Beste Dansproductie. 

Bronnen:

Introdans
Oper Am Rhein

Meesterschap
Interview - 30 mei 2016

Nils Christe maakt al ruim 30 jaar balletten voor Introdans. Voor hem vormt muziek altijd het uitgangspunt. Voor het programma Meesterschap maakte hij Kleines Requiem, een choreografie op de muziek van Henryk Mikolaj Górecki.

Foto: Hans Gerritsen - La Cathédrale Engloutie, Introdans
Review - 25 sep 2015 - Joanna Fox

Introdans opent haar dansseizoen met Something Old Somthing New, een unieke dansvoorstelling met werk van drie topchoreografen: Jiri Kylian, Nils Christe en Sidi Larbi Cherkaoui.

Nieuws - 4 mrt 2014

Afgelopen zaterdag 1 maart was de première van Pulcinella & Paarse Dwazen. Met deze dansvoorstelling neemt Introdans Ensemble voor de Jeugd jong en oud mee in een clowneske wereld, waarin de liefde, andere menselijke uitspattingen en gebreken tot komische verwarring en absurde situaties leidt. De voorstelling speelt nog tot en met 18 mei 2014.

Nieuws - 12 feb 2014

Vrijdag 7 februari ging Russisch Rumoer van Introdans in première in Arnhem. In dit programma brengt Introdans drie tumultueuze werken uit de erfenis van Les Ballets Russes, in een eigentijdse, nieuwe choreografie. Russisch Rumoer is tot en met 17 juni te zien in verschillende theaters in Nederland.

Nieuws - 29 apr 2013

Introdans koestert het verleden, maar heeft de blik ook op de toekomst gericht.

Abonneren op Nils Christe