Introdans danst erfenis Le Ballets Russes in Russisch Rumoer

Introdans danst erfenis Le Ballets Russes in Russisch Rumoer Vrijdag 7 februari ging Russisch Rumoer van Introdans in première in Arnhem. In dit programma brengt Introdans drie tumultueuze werken uit de erfenis van Les Ballets Russes, in een eigentijdse, nieuwe choreografie. Russisch Rumoer is tot en met 17 juni te zien in verschillende theaters in Nederland.

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps, gezet op de ‘kakofonische’ muziek van Igor Stravinsky, veroorzaakte in zijn originele uitvoering uit 1913 waarschijnlijk het grootste schandaal in de dansgeschiedenis. Tal van choreografen hebben er zich sindsdien door laten inspireren. Onder hen Nils Christe, wiens ballet werd genomineerd voor de Zwaan voor beste dansproductie 2011 en in binnen- en buitenland met staande ovaties werd onthaald. 

Moderne interpretatie L’Après-midi d’un faune

Rumoer was er ook toen Vaslav Nijinski, een jaar voorafgaand aan de ‘Sacre’, zijn L’Après-midi d’un faune danste. Het seksueel geladen einde van de solo veroorzaakte een ware rel. De Franse choreograaf Thierry Malandain raakte geïnspireerd door het verhaal achter de solo en door de gelijknamige muziek van Claude Debussy. Zijn moderne interpretatie – die dansanter en virtuozer is dan het origineel, maar wel verwijst naar Nijinski’s masturbatiescène – beleeft bij Introdans zijn Nederlandse première. 

Wereldpremière Firebird Suite

De Vlaamse choreograaf Stijn Celis creëert voor Russisch Rumoer een wereldpremière: Firebird Suite, geïnspireerd door de suite uit Igor Stravinsky’s L’Oiseau de Feu. Het was het eerste werk dat de componist voor Diaghilevs Ballets Russes schreef en hij luidde er als het ware een Russische Revolutie in de Europese dansgeschiedenis mee in. Celis, die bekend staat om zijn explosieve, aardse stijl, heeft grote affiniteit met Stravinsky en de Ballets Russes-periode. Eerder al maakte hij een veelgeprezen Sacre en tijdens het 40-jarig jubileumseizoen van Introdans gooide hij hoge ogen met zijn krachtige en wervelende Noces.

Russisch Rumoer

Première 7 februari 2014, Schouwburg Arnhem | Speelperiode t/m 17 juni 2014 

Le Sacre du Printemps – Nils Christe | L’Après-midi d’un faune – Thierry Malandain | Firebird Suite – Stijn Celis

Meer inspiratie