Seizoen 2013/2014 bij Introdans: nieuwe interpretaties van meesterwerken

Seizoen 2013/2014 bij Introdans: nieuwe interpretaties van meesterwerkenIntrodans koestert het verleden, maar heeft de blik ook op de toekomst gericht. Dit is zichtbaar in het programma van seizoen 2013/2014 van Introdans met zowel nieuwe interpretaties van oude meesterwerken als nieuwe creaties. In 2013/2014 presenteert Introdans onder andere De Groene Tafel van Kurt Jooss en Le Sacre du Printemps van Nils Christe en Introdans Ensemble voor de Jeugd toont bijvoorbeeld werken van Mats Ek en Mauro de Candia. 

OORLOG&VREDE

Introdans start het nieuwe seizoen met het programma OORLOG&VREDE, bestaande uit De Groene Tafel (1932) van Kurt Jooss en de recente creatie No Longer Silent van de Amerikaanse choreograaf Robert Battle. De Groene Tafel wordt beschouwd als één van de belangrijkste dansstukken van de twintigste eeuw en levert commentaar op de zinloosheid van oorlog. De dodenmars van Frederick A. Cohen, waarop de choreografie gedanst wordt, zal live worden uitgevoerd op twee pianovleugels. In No Longer Silent worden chaos en eenheid, collectiviteit en individualisme, strijd en overgave met elkaar afgewisseld. 

Werken van Les Ballets Russes

In de tweede helft van het seizoen brengt Introdans in het programma RUSSISCH RUMOER drie werken van Les Ballets Russes in nieuwe, eigentijdse choreografieën. In dit programma zit een moderne interpretatie van de Franse choreograaf Thierry Malandain van Vaslav Nijinski’s solo L’Après-midi d’un faune, op de gelijknamige muziek van Claude Debussy. Verder wordt Le Sacre du Printemps in de versie van Nils Christe gedanst en nieuw werk van de Vlaamse choreograaf Stijn Celis: Vuurvogelsuite, geïnspireerd door de suite uit Igor Stravinsky’s L’Oiseau de Feu.

Introdans Ensemble voor de Jeugd

Introdans Ensemble voor de Jeugd gaat wegens succes opnieuw toeren met het programma MIXVANMATS. Het programma wordt gevormd door På Norbotten (Hoog in het Noorden), waarin een curieuze stoet dorpsfiguren als in een vrolijke droom voorbijtrekt, en een gedeelte uit Parken, waarin wederom zoveel te zien is dat je je geen seconde hoeft te vervelen. De Zweedse choreograaf maakte zijn choreografieën niet speciaal voor kinderen, maar ze blijken het jonge publiek wel erg aan te spreken.

Het tweede programma dat het jeugdensemble brengt in 2013/2014 is PULCINELLA & PAARSE DWAZEN. Pulcinella van Nils Christe vertelt het verhaal van de commedia dell’arte-personages Pulcinella en zijn vriendin Pimpinella die elkaar uitdagen en bedriegen en zo in een web van persoonsverwisselingen en misverstanden verstrikt raken. Purple Fools (Paarse Dwazen) van de Italiaanse choreograaf Mauro de Candia is een knipoog naar de elegantie van de theaterwereld. Op muziek van onder andere Offenbach, Vivaldi en Strauss spelen tien dansers in een ballroomachtig decor een spel van uitdaging en verleiding.

Kijk voor meer informatie op www.introdans.nl.

Beeld bij MIXVANMATS: ©Introdans / YvonneVanDeVen