Michaela DePrince

Michaela DePrince is geboren op 6 januari 1995 in Sierra Leone. Momenteel is ze de tweede solist bij Het Nationale Ballet. Om daar te komen heeft ze een lange en moeilijke weg af moeten leggen. Samen met haar adoptiemoeder schreef ze een autobiografie genaamd Ze noemden me duivelskind.

Oorlogswees

Michaela groeide als klein meisje op in het door oorlog geteisterde Sierra Leone. Ze heeft de huidaandoening vitiligo waardoor ze pigmentafwijkingen heeft op haar huid.  Ze had daardoor een zwaar bestaan in het weeshuis, en werd bestempeld als minderwaardig. Als oorlogswees werd ze geadopteerd door de Amerikaanse familie DePrince. Ze kon toen in Amerika haar droom om balletdanseres te worden verwezenlijken. Maar dit ging niet zonder slag of stoot, aangezien ze volgens veel mensen niet het lichaamstype en de juiste huidskleur had voor een balletdansers.

Jongste danseres van het gezelschap

DePrince ging naar The Rock School in Philadelphia en daar specialiseerde ze zich in klassiek ballet. Ze verdiende een beurs met haar deelname aan de Youth American Grand Prix, daarmee kon ze gaan studeren aan de American Ballet Theatre Jacqueline Kennedy Onassis School in New York. Daar studeerde ze in 2012 af en vervolgens trad ze op jonge leeftijd toe tot het dansgezelschap van het Dance Theatre of Harlem. Ze was toen de jongste danseres van dat gezelschap. Later startte DePrince bij de Nederlandse Junior Company en stroomde in 2014 door naar Het Nationale Ballet. Tot op heden is ze daar actief als tweede solist.

In 2019 kreeg DePrince de hoofdrol in de animatie- en balletfilm Coppelia. Ook is ze ambassadeur van War Child en zet zich op meerdere manieren in om oorlogskinderen een toekomst te bieden.

Kenmerken van beweging

DePrince drukt zichzelf uit in beweging. Ze ziet dit echt als een moment om spanning los te kunnen laten, en de ellende van vroeger te kunnen vergeten. Ze laat graag zien wie ze is, zonder te hoeven praten. Haar kracht zit letterlijk in haar sprongen, ze kan hoog springen. Ze noemt het zelf ‘reaching for the stars’, omdat ze graag het allerhoogste wil bereiken. Om een bepaald gevoel over te kunnen brengen leeft ze zich helemaal in in haar rol en gebruikt daar bij haar herinnering van vroeger. Zo heeft ze een keer de hele show Dansen tegen Kanker door gehuild omdat ze zich in haar broer Teddy verplaatste, die ze heeft zien sterven door aids. Ze wilde graag dat gevoel van radeloosheid overbrengen, het niet meer kunnen opstaan, en dat is gelukt.

Bronnen:

Jan-magazine, Het Nationale Ballet, Wikipedia

 

Coppelia straks ook als balletfilm
Nieuws - 17 nov 2021

Vandaag beginnen de opnamen voor Coppelia, een originele familiefilm gebaseerd op de moderne vertaling van het klassieke ballet.

Michaela DePrince Het Nationale Ballet balletdanseres ballerina
Reportage - 25 mrt 2021

Michaela DePrince is momenteel de tweede solist bij Het Nationale Ballet. Lees meer over deze bijzondere balletdanseres.

CosmoGIRL cover met Michaela DePrince
Nieuws - 24 feb 2020

Michaela DePrince is tweede soliste bij Het Nationale Ballet en doorbreekt daarmee bestaande tradities binnen de voornamelijk blanke balletwereld.

War Child en Dansen
Nieuws - 21 mei 2019

War Child weet wat oorlog met kinderen doet. En hoe belangrijk het is om je te kunnen uiten.

memoires autobiografie balletdanser ballerina boeken lezen
Reportage - 21 feb 2019

Deze (auto)biografieën leveren stuk voor stuk boeiende portretten van uitzonderlijke balletdansers.

premières top 15 oktober
Nieuws - 10 okt 2018

Door al die verschillende premièrelijsten raak je het overzicht snel kwijt. Daarom heeft Dans Magazine een selectie gemaakt uit de diverse premières.

Michaela DePrince. Foto Jade Young
Nieuws - 10 sep 2018

Één van de hoogtepunten tijdens de Black Achievement Month dit jaar is de dansvoorstelling An evening with Michaela DePrince.

Sem Sjouke. Het Nationale Ballet.
Nieuws - 30 aug 2017

Met het passeren van deze rustige zomerweken bezochten wij de instagram-pagina’s van de dansers om te zien hoe zij zich opladen voor een nieuw dansseizoen.

Drie promoties bij Het Nationale Ballet © Angela Sterling, Marc Haegeman
Nieuws - 6 jan 2017

Drie ballerina's van Het Nationale Ballet zijn gepromoveerd naar solistische rangen. Benieuwd wie en naar welke rang ze bevorderd zijn? Lees dan het artikel. 

Michaela DePrince in 'A million kisses to my skin' - David Dawson. Foto: Angela Sterling
Nieuws - 28 apr 2016

Michaela DePrince, ballerina bij Het Nationale Ballet, is een van de sterren in de nieuwe video 'Lemonade' van Beyoncé. 'Lemonade' ging zaterdagavond in première op televisiezender HBO en bevat tracks van het nieuwe, zesde studioalbum van Beyoncé.
 

Pagina's

Abonneren op Michaela DePrince