Ballerina Michaela DePrince op de cover van CosmoGIRL
Wanneer je een donkere huidskleur hebt, is het lastig om de top te bereiken binnen de balletwereld. Toch lukte het Michaela DePrince om op te klimmen tot tweede soliste bij Het Nationale Ballet en is ze zelfs in de running om eerste soliste te worden. Met haar doorzettingsvermogen en kracht weet ze tradities te doorbreken en is ze een inspiratiebron voor jonge vrouwen.
Strijden voor meer diversiteit
‘‘Ik wil de wereld verbeteren en zorgen dat de volgende generatie het makkelijk heeft,’’ zegt Michaela in het interview met CosmoGIRL. In de editie die nu in de winkel ligt vertelt ze haar heftige, maar positieve verhaal. Ze is opgegroeid in een weeshuis in Sierra Leone, waar ze tijdens de burgeroorlog beide ouders verloor. Het is bijzonder dat ze, zelfs met haar complexe achtergrond , ontzettend optimistisch is en vecht voor meer diversiteit. Ze gelooft in de kracht die in jezelf zit. “Zo lang je naar jezelf luistert en doet wat jij belangrijk vindt, kun je zo zelfverzekerd mogelijk zijn.” Door mensen zoals Michaela is er daadwerkelijk een verandering aan het plaatsvinden. Zo verscheen er bijvoorbeeld vorige week een aflevering met donkere balletdansers in de nieuwe videoserie van Nike.
Omhoog knokken
In het interview deelt Michaela interessante, soms schokkende anekdotes over haar dagelijkse leven, carrière en ervaringen met het zich buitengesloten voelen. Ze vertelt bijvoorbeeld over de voordelen en nadelen van ‘opvallen’ door achtergrond, huidskleur of fysieke eigenschappen, en hoe ze zich omhoog knokte als zwarte ballerina. Zo hoopt Michaela anderen verder te kunnen helpen door ooit een kunst- en balletschool in Sierra Leone te openen of mensenrechten te gaan studeren.
Tradities doorbreken
Door haar pigmentziekte vitiligo, een aandoening waarbij vlekjes op de huid ontstaan, werd ze voortdurend gepest en zelfs mishandeld. Met behulp van Amerikaanse adoptieouders lukte het Michaela om haar droom te realiseren en balletles te volgen o.a. aan de prestigieuze American Ballet Theatre Jacqueline Kennedy Onassis School in New York. In 2013 begon de talentvolle Michaela haar carrière in Nederland bij Het Nationale Ballet, waar volgens haar al veel diversiteit in lichaamstypes was, maar diversiteit in huidskleur ontbrak. Ze wilde een bijdrage leveren aan het veranderen van de balletindustrie, door donkere ballerina’s zichtbaarheid te geven en zich meer welkom te laten voelen. Michaela vertelt hoe Het Nationale Ballet haar hierin ondersteunt. In Nederland mocht ze bijvoorbeeld voor het eerst een bruine panty aan op het podium, iets wat lang als ondenkbaar werd beschouwd. Zo doorbreekt Michaela tradities en is ze een rolmodel voor jonge, gekleurde dansers.