Ingrid Silva en Alex Thomas

Balletdansers te zien in de nieuwe videoserie van Nike

Nike is begonnen met een nieuwe videoserie met verschillende verhalen van atleten. Deze week kwam de eerste video uit. En het begon gelijk goed met de bijzondere verhalen van de Afro-Amerikaanse balletdansers Ingrid Silva en Alex Thomas.

Representatie in de sport

De serie met korte video’s focust op de representatie van verschillende etniciteiten binnen de sport. Hiermee staat Nike stil bij de Black History Month, een jaarlijkse viering in Amerika van prestaties van Afro-Amerikanen waarbij ook aandacht wordt gegeven aan hun belangrijke rol voor het land. In de serie praten atleten van dezelfde tak van sport met elkaar over hun gedeelde passie, en het gebrek aan rolmodellen tijdens hun jeugd. 

Tradities doorbreken

Ingrid Silva en Alex Thomas gaan in de video met elkaar in gesprek over representatie in de danswereld, hun passie voor het vak, en de toewijding die nodig is om de ouderwetse esthetiek in de balletwereld te overstijgen. Ballet werd in eerste instantie namelijk alleen door blanke dansers uitgevoerd, maar intussen proberen steeds meer dansers met een andere afkomst deze traditie te doorbreken.

Gekleurde rolmodellen

Silva danst bij het Dance Theatre of Harlem in New York en Thomas zit in Florida nog op de balletacademie. Naast dat er prachtige dansbeelden van beiden te zien zijn, vertellen de dansers ook hun persoonlijke verhaal. Silva vertelt over hoe ze opgroeide in Brazilië en dat ze nog nooit andere dansers zoals haar had gezien totdat ze naar New York verhuisde. Thomas praat over de eenzaamheid die hij ervaarde als enige gekleurde danser op zijn eerste dansschool. ‘‘Representatie doet ertoe. Je kunt niet iets worden dat je niet ziet,’’ stelt Silva in de video. ‘‘Artistiek directeuren moeten de eerste stap nemen in het aannemen van gekleurde dansers, zodat het er op het podium net zo uit ziet als de rest van de wereld.’’