Drie promoties bij Het Nationale Ballet © Angela Sterling, Marc Haegeman

Drie promoties bij Het Nationale Ballet

Balletdansers Sasha Mukhamedov en Qian Liu zijn bevorderd tot eerste solisten bij Het Nationale Ballet. Ballerina Michaela DePrince is bevorderd tot tweede solist bij het balletgezelschap.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, maakte de promoties bekend na afloop van de voorstellingsreeks van Coppelia. Alle drie de gepromoveerde ballerina’s vervulde in de balletproductie van Brandsen de hoofdrol van Zwaantje.

Internationale nieuwe eerste solistes

De eerste promotie ging uit naar danseres Qian Liu. De Chinese ballerina won op jonge leeftijd vele grote balletprijzen in Azië. Onder andere bij belangrijke danscompetities in China, Japan en Zuid-Korea. Liuegon in 2012 bij Het Nationale Ballet als lid van het corps de ballet. In 2013 werd ze gepromoveerd tot coryphée en later dat jaar tot tweede soliste. Nu is ze bevorderd tot eerste solist.

Ballerina Mukhamedov is eveneens bevordert tot eerste soliste. De danseres is geboren in Londen. Het danstalent zit in Mukhamedov’s bloed. Haar ouders zijn beide voormalig Bolsjoi-solisten. In 2008 danste de ballerina mee in Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet, waarna ze besloot bij het balletgezelschap te blijven. In acht jaar tijd is ze opgeklommen van adspirant tot eerste soliste. In 2012 danste Mukhamedov haar eerste hoofdrol als Myrtha in Giselle

Grote stap voor Michaela DePrince

Ballerina DePrince is wereldwijd bekend door haar traumatische verleden. DePrince woonde haar eerste levensjaren in een weeshuis in Sierra Leone. Nadat een Amerikaans echtpaar haar adopteerde, vervulde DePrince haar balletdroom. In 2013 begon Michaela haar carrière in Nederland als lid van de toen net opgerichte Junior Company van Het Nationale Ballet. In augustus 2014 maakte ze de overstap naar Het Nationale Ballet, in de rang van élève. Een jaar later werd ze bevorderd tot coryphée. Begin 2016 werd DePrince bevorderd tot grand sujet en nu tot tweede soliste. 

Meer inspiratie